2 C
Sarajevo
26.04.2024

Rezultati obdukcije: Užasni detalji smrti Diega Maradone

Smrt Diega Armanda Maradone i dalje je jedna glavnih tema u Argentini. Nakon što je jedan od najboljih nogometaša svih vremena umro 25. novembra u svom domu u Tigreu, urađeni su obdukcijski nalazi i kompletne toksikološke analize, kako bi se i definitivno utvrdile sve činjenice vezane za njegovu smrt.

Rezultati su saopćeni gotovo mjesec dana kasnije, a toksikološka analiza je utvrdila da Maradona nije konzumirao drogu i alkohol pred smrt, ali da je bio na antidepresivima i lijekovima za odvikavanje.

Također, utvrđeno je da nije koristio lijekove za liječenje bolesti srca, a da je među lijekovima koje je koristio bilo i onih koji izazivaju aritmiju, pa doktori protiv kojih je pokrenut postupak zbog smrti Maradone mogu krivično da odgovaraju za njegovu smrt, prenose argentinski mediji.

- OGLAS -

Maradona je od lijekova koristio Venlafaksin, koji se koristi za liječenje anksioznih poremećaja, Kvetiapin, koji je antipsihotik, također za liječenje teške depresije i zavisnosti, kao i Naltrekson, lijek za liječenje od zavisnosti alkoholom, a Levetiracetam je lijek koji djeluje na nervni sistem koji izaziva pospanost i smanjenu reakciju.

Srce Maradone bilo je dvostruko veće i imalo je dvostruko veću težinu od prosječno (507 grama) i utvrđeno je da je patio od dilatirane kardiomiopatije, što znači da je imao oštećenu pumpnu funkciju srca zbog proširenja srčanih šupljina, a često je izazvana pretjeranim konzumiranjem alkohola ili od virusnih infekcija.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA