3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Husi: Koalicione snage u protekla 24 sata u Jemenu izvele 17 zračnih napada

Pobunjenički pokret Husi u Jemenu tvrdi da su koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom u posljednja 24 sata izvele 17 zračnih napada na različite provincije u zemlji.

Novinska agencija Saba, bliska proiranskom pokretu Husi, pozivajući se na vojne izvore, navodi da su provincije Saada, Marib i El-Jevf bile meta zračnih napada koje su izvele koalicione snage.

Nisu objavili informacije o eventualnim ljudskim žrtvama ni povrijeđenim osobama. Koalicione snage nisu komentarisale ove navode.

- OGLAS -

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta življenja, prenosi Anadolu Agency.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA