2.7 C
Sarajevo
18.04.2024

EU produžava za tri mjeseca ciljani datum vakcinacije

“Cilj bloka je sada vakcinisati 70 posto odrasle populacije do kraja ljeta umjesto do početka”, rekla je Ursula von der Leyen u Evropskom parlamentu.

Priznala je da je EU “kasnila s odobravanjem vakcina” i bila “previše optimistična u pogledu masovne proizvodnje i blagovremene isporuke”.

Osvrćući se na prepirke s proizvođačima vakcina zbog odgađanja isporuka, Von der Leyen je navela da je EU “podcijenila teškoće u proizvodnji”, jer “nije moguće preko noći uspostaviti masovnu proizvodnju.”

- OGLAS -

Istakla je da “ne namjeravamo ograničavati kompanije koje poštuju ugovore proizvođača vakcina s EU-om”, te podsjetila proizvođače da evropski blok insistira na svom dijelu.

“Bitka protiv virusa je maraton, a ne sprint”, zaključila je Von der Leyen.

Evropska unija, s 450 miliona stanovnika, potpisala je ugovore o kupovini sa šest kompanija – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline – za oko 2,3 milijarde doza vakcina.

U januaru su AstraZeneca i Pfizer-BioNTech kritikovani zbog najave odgađanja u isporuci vakcina, a najviši zvaničnici EU tvrdili su da je blok dao finansijski doprinos njihovim istraživanjima radi prioritetnog pristupa vakcinama.

Kao rezultat toga, Evropska komisija uvela je mehanizam transparentnosti i odobrenja za vakcine COVID-19 proizvedene u zemljama EU.

Prema novim pravilima, prije odobrenja za izvoz vakcina protiv COVID-19, države članice treba da obavijeste Evropsku komisiju da li je kompanija završila na vrijeme isporuke unutar bloka.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA