10 C
Sarajevo
23.04.2024

Hag odbio žalbu Milana Lukića. Žene i djecu spaljivao je na živoj lomači

Žalbeno vijeće Mehanizma na čelu sa predsjednikom Carmelom Agiusom odbilo je vanredni pravni lijek Lukića i potvdilo prethodnu pravosnažnu presudu, za koju kaznu izdržava u zatvoru u Estoniji.

Lukić je reviziju tražio na bazi presude suda u BIH u predmetu Šušnjar.

Njega je Haški tribunal 2012. godine osudio na doživotnu kaznu zatvora nakon što je, kao komandant paravojne jedinice “Beli orlovi”, proglašen krivim za zločine protiv čovječnosti počinjene u Višegradu, koji su uključivali masakre na Bikavcu i u Pionirskoj ulici, na samom istoku Bosne i Hercegovine.

- OGLAS -

Pripadnici vojske i policije Republike Srpske su na dvije lokacije u Višegradu uhapsili, a potom žive zapalili na desetine bošnjačkih žena, djece i staraca.

Ovi zločini su među najstrašnjim ratnim zločinima koji su počinjeni tokom rata u Bosni i Hercegovini, ali i zločina koji su počinjeni na kraju dvadesetog stoljeća, navodi Anadolija.

Tužilaštvo BiH je u decembru prošle godine također podiglo optužnicu protiv Lukića, koja ga tereti za zločine nad putnicima voza otetim u februaru 1993. na stanici Štrpci (općina Rudo).

Lukić je uhapšen i izručen Hagu nakon višegodišnjeg skrivanja u Argentini.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA