9 C
Sarajevo
24.04.2024

Znate li šta sadrže bočice za bojenje kose i zašto …

Prema nekim istraživanjima jedna trećina žena starijih od 18 godina, a danas sve više i muškaraca, nakon 40. godine redovno koriste boje za kosu. Ponekad se radi o prekrivanju sijedih ili da se nekada isprobaju neke nove boje za kosu. Ali, činjenica je da ne znamo dovoljno o proizvodu koji sadrži veći broj potencijalno opasnih hemikalija od bilo kojeg drugog kozmetičkog proizvoda, prenosi Azra.

KANCEROGENE HEMIKALIJE

Svima nam je odavno poznato da tvari dospijevaju u krvotok kroz kožu, pa tako i kroz tjeme. Budući daboje za kosu sadrže nekoliko hiljada hemikalija, a odmah čim su se počele koristiti sumnjalo se na njihov šetat utjecaj po zdravlje. U posljednjih 20-ak godina razna su znanstvena istraživanja dokazala da su neke od tih hemikalija kancerogene. Pokazalo se da kod frizera i žena koje su redovno koristile boje za kosu 80-ih godina 20. stoljeća postoji 70 posto veći rizik od kancerogenih bolesti, posebno mjehura, krvi, koštane srži i limfe. Također, povećan je i rizik od raka grudi, a sumnja se da mogu oštetiti jetru i bubrege, uzrokovati hormonalne poremećaje, te rak kod djece ako se koriste netom prije ili tokom trudnoće.

- OGLAS -

DESECI OPASNIH TVARI

Boje za kosu sadrže preko 20 različitih aktivnih tvari, od kojih su najpoznatije amonijak i hidrogen, para-fenilni dijamin i para-toluenski diamin. Za hidrogen se sumnja da je i u manjoj dozi toksičan za probavni, živčani i dišni sistem, da može oštetiti DNA i uzrokovati rak. Amonijak uništava zaštitni sloj kose te na taj način omogućava boji da oboji kosu. Iritira kožu, oči i dišni sistem, te može uzrokovati astmu i teškoće s disanjem. Otkriveno je da je kombinacija ovih dva sastojaka posebno opasna jer može uzrokovati rak. Osim toga, otkriveno je i da tamne boje za kosu sadrže više kemikalija nego svijetle. Neke sadrže i katran, što još više povećava rizik od kancerogenih oboljenja.

ALERGIJSKE REAKCIJE

Boje za kosu znaju uzrokovati brojne alergijske reakcije kao što je dermatitis očiju, ušiju, tjemena, lica te osip, peckanje i intenzivno žarenje tjemena. Može se javiti pojačana osjetljivost ne samo na boje za kosu već i na ostale supstance u kozmetičkim proizvodima, konzervanse, prehrambene boje i lijekove. Zato prije svakog bojenja kose treba napraviti test na alergiju.

NA BILJNOJ BAZI

Na tržištu postoje i boje na biljnoj bazi koje boje kosu biljnim pigmentima biljaka poput koprive, kupine, oraha i sladića. One boje površinski sloj kose dajući joj sjaj, a ne uništavaju njenu strukturu. Od svih boja za kosu sadrže najmanje sintetičkih hemikalija. Nedostatak im je što nisu tako dugotrajne.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA