9 C
Sarajevo
20.04.2024

Postoji opasnost da SAD spriječi promjenu vlasti u Srbiji

Predsjedavajući Saveza za Srbiju (SzS) Vuk Jeremić najavio je da će sljedeće sedmice započeti zvaničnu posjetu Vašingtonu kako bi “otklonio opasnost” da Amerika spriječi promjenu vlasti u Srbiji, jer očekuje da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija do kraja godine.

Jeremić je danas u centrali Saveza za Srbiju u Beogradu kazao da SAD neće promijeniti svoj stav po pitanju nezavisnosti Kosova, ali i da one ne podržavaju bojkot institucija i izbora koje provodi i najavljuje Savez.

– To su dvije tačke po kojima SzS ima suprotan stav, zato idem da predstavim situaciju iz našeg ugla, da otklonim opasnost da se SAD ne postavi tako da spriječi promjene u Srbiji, kako bi Kosovo dobilo stolicu u UN-u do kraja godine – kazao je Jeremić novinarima.

Naveo je da će u Americi imati susrete u State Departmentu, Kongresu, kao i da će održati predavanje na Akademiji Georgetown, prenose Vijest.ba. 

- OGLAS -

Jeremić je istakao da će se kao lider Narodne stranke obratiti godišnjem skupu mladih u UN-u i da će u Chicagu otvoriti prvi odbor Narodne stranke u dijaspori, jer, kako je naveo “bit će teško izgraditi Srbiju nakon promjene vlasti bez svih tih ljudi koji su otišli”.

Ocijenio je i da posjeta Washingtonu neće biti laka, jer “SAD računa na Vučića”, što se, prema njegovim riječima, zaključuje i iz dva pisma koje je američki predsjednik Donald Trump poslao srbijanskom predsjedniku.

Jeremić je kazao da se SzS zalaže za rješenje pitanja Kosova u skladu sa Ustavom i rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti UN-a.

– Protivimo se i nastavit ćemo da se protivimo članstvu Kosova u UN-u i sve dok je Narodna stranka u Savezu, mi svoju politiku po pitanju Kosova nećemo mijenjati – poručio je Jeremić koji je i lider Narodne stranke, prenose Vijesti.ba. 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA