5.5 C
Sarajevo
19.03.2024

Generalštab alžirske vojske traži hitno rješavanje političke krize

Načelnik Generalštaba alžirske vojske general-pukovnik Ahmed Kayid Salih izjavio je da je potrebno provesti 102. član Ustava Alžira, prema kojem bi predsjednik države podnio ostavku ili bi bio uklonjen s pozicije, napominjući da bi se time mogla riješiti kriza u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju na državnoj televiziji, Salih je istakao da bi najbolje rješenje za ovu zemlju, koja se suočava s dubokom političkom krizom, bilo da se što prije provede 102. član Ustava.

Prema ovom članu Ustava Alžira, predsjednik države može biti uklonjen s pozicije ukoliko nije sposoban da obnaša tu visoku dužnost.

- OGLAS -

Ukoliko bi se to dogodilo, onda bi predsjedavajući Skupštine upravljao zemljom u periodu od najviše 90 danai tada je predviđeno da se održe novi predsjednički izbori.

Podsjetimo, hiljade advokata ovog vikenda se okupilo u glavnom gradu Alžira na protestu s kojeg su tražili od alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike da odstupi s funkcije.

U februaru alžirski Nacionalni liberalni front kandidirao je Boutefliku za peti predsjednički mandat. Bouteflika je predsjednik Alžira od 1999. Opozocija nastavlja s pritiskom na predsjednika da se uzdrži od osporavanja održavanja predstojećih izbora. 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA