11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

Jedna od najtoplijih jeseni je iza nas, od sutra prodor kratkotrajno hladnog zraka,južina,pa ponovo jak prodor studeni, u noći sa utorka na srijedu snijeg i u Sarajevu

Danas je pretposljednji dan klimatološke jeseni 2019. godine koja je po mnogo čemu bila neuobičajena i vjerujem da će je mnogi pamtiti po vrelim septembarskim danima, neuobičajeno velikom i dugom nizu sunčanih, suhih i vrlo toplih dana te vrlo dugotrajnom periodu južine u mjesecu novembru. Ispratit ćemo posljednji dan klimatološke jeseni kišom u prijepodnevnim satima, potom i razvedravanjem poslijepodne uz značajniji pad temperature zraka i okretom vjetra sa jugozapadnjaka na sjeveroistočnjak. Možemo slobodno reći da je ova jesen imala termičkom anomalijom gotovo geometrijsku progresiju, jer kako su mjeseci prolazili, temperaturno odstupanje u odnosu na višegodišnji prosjek 1961-1990 je postajalo sve veće i izraženije.

Pojasnit ćemo navedenu rečenicu kroz brojčane podatke tabelom. Prvo ćemo prikazati uobičajene srednje mjesečne vrijednosti temperatura zraka višegodišnjeg prosjeka 1961-1990, koji se uzima kao referentno mjerilo pri određivanju temperaturnih i padavinskih kategorija u odnosu na ostale godine. U prvoj tabeli navedene su srednje mjesečne temperature zraka uobičajene za ovo doba godine.

  

A sada ćemo prikazati srednje mjesečne temperature zraka izmjerene u jesenjim mjesecima 2019. godine. Radi lakšeg raspoznavanja da li je mjesec bio topliji, prosječniji ili hladniji u odnosu na višegodišnji prosjek, koristit ću crvenu, bijelu i plavu boju.

  

- OGLAS -

gdje: ** – nezvanični podaci za novembar označeni zvjezdicama do 30. novembra
n/a – nedostupni podaci

U idućoj tabeli su prikazane temperaturne anomalije jesenjih mjeseci 2019. godine u odnosu na višegodišnji prosjek 1961-1990.

  

Sve ove pozitivne anomalije kada se saberu i podijele sa sezonom SON (septembar-oktobar-novembar) dobiju dovoljnu brojčanu vrijednost da se jesen 2019. godine ocijeni kategorijom „ekstremno toplo“ u gotovo cijeloj zemlji. Unificiranost međutim nestaje kada se uvedu analize padavina.

 

 

  

Kao i sa srednjim mjesečnim temperaturama zraka, prikazane su izmjerene količine padavina u jesenjim mjesecima 2019. godine. Radi lakšeg raspoznavanja da li je mjesec bio sušniji, prosječniji ili vlažniji u odnosu na višegodišnji prosjek, koristit ću žutu, bijelu i zelenu boju.

  

U idućoj tabeli su prikazane padavinske anomalije jesenjih mjeseci 2019. godine u odnosu na višegodišnji prosjek 1961-1990.

  

gdje: ** – nezvanični podaci za novembar označeni zvjezdicama do 30. novembra
            n/a – nedostupni podaci

Najmanje padavina zabilježeno je u oktobru mjesecu koji je u mnogim područjima Bosne i Hercegovine okarakterisan kao sušniji mjesec od prosjeka, dok se u novembru značajnije odstupanje padavina, uslijed pojačane ciklonalne aktivnosti, bilježi na sjeverozapadu i zapadu Bosne, te u južnim i jugozapadnim područjima Hercegovine, dok se i dalje dozvoljeni manjak padavina bilježi u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima kako su ciklonalni utjecaji bili mnogo slabiji, a samim tim i padavine. U septembru jači utjecaj frontalnih sistema bili su izraženiji u Krajini gdje je deveti mjesec okarakterisan kao „kišan“ i „vrlo kišan“ mjesec. Sumirane i podijeljene podatke na okviru tri mjeseca, pripadajuće kategorije jeseni 2019. godine vjerovatno svrstavamo u četiri kategorije: „sušno“, „normalno“, „kišno“ i „vrlo kišno“, zavisno od područja zemlje.

Ostavit ćemo jesen polahko po strani i uvest ćemo nas u prve dane klimatološke zime. Za klimatologe, klimatološka zima 2019/2020. počinje 01. decembra, a završava 29. februara 2020. godine.

Nad nama su posljednji sati zadržavanja zonalnog strujanja sa kojim se zadržava razmjerno topao zrak.

 

  

Slika 1. Na slici vidljiv hladni front (plava linija sa troglovima usmjerenim prema Balkanu) koji će u naše krajeve donijeti hladan zrak.

Tako će zadnji dan jeseni protjecati u znaku promjenjivog vremena u prvom dijelu dana i stabilnijeg u njegovom drugom dijelu. U prijepodnevnim satima u većem dijelu Bosne očekuje se slaba i mjestimična kiša, a na planinama padat će i slab snijeg, dok već iza 10 sati padavine će prestati i doći će do razvedravanja, tako da će tokom dana prevladavati umjereno oblačno i nešto sunčanije vrijeme. Uzrok ovakvog vremena je jasan. Nama se sa sjevera kontinenta preko istočnog Atlantika i dalje prema središnjoj Europi premješta hladna fronta koja će se noćas i sutra prijepodne premjestiti preko naših područja, nakon čega će ojačati ogranak anticiklone sa istočnog Atlantika, čime će se vremenske prilike djelimično stabilizirati, a vjetar će okrenuti svoj smjer s južnog i jugozapadnog na sjeverni i sjeveroistočni, s kojim će se temperature zraka sniziti danju.

 

  

Slika 2. Sinoptička karta nad Europom i Bosnom i Hercegovinom za subotu, 30. novembra 2019. godine. U prizemlju jačanje anticiklone i stabilizacija vremenskih prilika nakon prelaska frontalne zone uz sjeveroistočno visinsko strujanje.

 

  
Slika 3.Vrijeme prijepodne u BiH za 30. novembar 2019. godine
 
  
Slika 4. Vrijeme poslijepodne u BiH za 30. novembar 2019. godine
 

Spomenuta hladna fronta je bogata vrlo hladnim zrakom koji se spušta sa sjevera kontinenta preko naših područja i koja će se odraziti na izrazito niske temperature zraka u nedjelju ujutro, kada će se, uslijed vedre noći, temperature na planinama spustiti i do -6 °C, a u pojednim visoravnima i kotlinama centralne Bosne do -4 °C! Stoga, toplije se obucite i pripremite šalove i kape, jer će vam u nedjelju prijepodne zasigurno trebati!

No vrlo brzo će se nad našim područjem vratiti južno visinsko strujanje i osjetniji porast temperature zraka u nedjelju poslijepodne, kako ovo polje anticiklone će brzo emigrirati dalje prema istoku kontinenta, a sa zapada i sjeverozapada će se približavati nova fronta koja će donijeti novu promjenu vremena iosjetniji pad temperatura zraka, no ovog puta on će biti i nešto malo dugotrajniji. Temperature će se značajnije sniziti, a u noći sa 02. na 03. decembar u većem dijelu Bosne, uključujući i Sarajevo, očekuje se da će kiša preći u susnježicu i snijeg, međutim u većem dijelu Bosne snijeg neće biti veći od 5 cm, jedino se značajnije formiranje snježnog pokrivača prognozira za planinska područja. Nakon ove epizode, od 04. decembra očekuje se djelimična stabilizacija vremenskih prilika te novo zatopljenje uz okret vjetra na južni smjer, s kojim će se snijeg istopiti u nizinama.

  Slika 6. Infografika za narednih 5 dana.

A što očekivati od zime 2019/2020? Prema svim prognoznim izračunima, pripadajućoj analogiji i analizi telekonekcija, ENSO oscilacije i glavnih faktora u svjetskim morima bitni za razvoj vremena u narednom periodu, očekuje se da će predstojeća zima biti toplija od višegodišnjeg prosjeka 1981-2010, ali i dosta promjenjiva, uz česte fronte sa sjeverozapada kontinenta, povremeno jače prodore hladnijeg zraka, ali i prodore južnih strujanja sa jugozapada kontinenta.

Te detalje donosim sutra u Centralnom dnevniku sa Senadom Hadžifejzovićem te djelimično fragmente i u Jutarnjem programu „Uzbuđenje“.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA