12.7 C
Sarajevo
28.03.2024

Hrvatska žali zbog izostanka konsenzusa o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Hrvatska žali zbog toga što čelnici EU-a nisu uspjeli postići suglasnost o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, koje su to zaslužile, izjavio je u petak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Hrvatska žali zbog toga jer smo smatrali da je ovo dobar trenutak za otvaranje pregovora budući da su obje zemlje prema ocjeni Europske komisije ostvarile dovoljan stupanj napetka. Taj stav nije dijelilo nekoliko zemalja. Treba nastaviti s inzistiranjem na ta dva dosjea i mi moramo poslati poruku našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji da trebaju nastaviti s reformama, a da ćemo sa svoje strane u golemoj većini nastaviti podržavati ih na europskom putu”, izjavio je Plenković prije početka drugog dana samita EU-a.

Čelnici zemalja članica nisu se suglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave protekle noći nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju.

- OGLAS -

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom. Ali i golema većina malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica.

Plenković je rekao da su argumenti onih koji su se protivili otvaranju pregovora s te dvije zemlje vrlo tanki.

“Ti argumenti su tanki, po mom sudu, većina nas je uvjerljivo dala argumente u prilog pozitivne odluke, ali nažalost nekoliko članica noćas nije moglo prihvatiti tu odluku. Nama je zbog toga žao i smatramo da nedonošenje odluke nije na razini povijesne odgovornosti EU-a”, rekao je Plenković, prenosi Hina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA