15 C
Sarajevo
25.04.2024

Tužan bajram za Rohingya muslimane u Arakanu

Najveći muslimanski praznik Kurban-bajram dočekali su i Rohingya muslimani u Arakanu, no teško se može reći da su muslimani u ovom dijelu svijeta bajram dočekali sa radošću, prenosi Anadolu Agency (AA).

Muslimani u arakanskoj regiji Sunger Aungmingalar, koja je u potpunoj kontroli mijanmarskih vlasti, klanjali su bajram-namaz u gradu Sittwe, u džamiji Tacettin sagrađenoj 1878. godine. Nakon bajram-namaza upućena je molitva za sve muslimane Arakana koji su ubijeni ili bili primorani da napuste svoje domove. Molitve su također upućene i za sve druge muslimane koje su izloženi nasilju u svijetu.

Neki od vjernika su tokom molitve plakali. Nakon molitve vjernici su međusobno čestitali bajram. Vjernicima su bajramski praznik čestitali i predstavnici turske humanitarne organizacije Cansuyu, koja je ove godine u Arakanu organizovala klanje i podjelu kurbana tamošnjim muslimanima.

- OGLAS -

Prema zvaničnim podacima i izvještajima Ujedinjenih nacija, Rohingya muslimani su najugroženija nacionalna manjina u svijetu. Rohingya muslimani nemaju svoju državu i njihova prava su znatno ograničena. Od 25. augusta 2017. iz Arakana u Bangladeš izbjeglo više od 700.000 ljudi.

Na satelitskim snimcima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava moguće je vidjeti kako je uništeno nekoliko stotina sela.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA