5.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Požari u Australiji se šire, za evakuaciju stanovništva prekasno

Dim od šumskih požara stigao je i do Sidneja, a stanovnici su upozoreni da djecu ne puštaju van kuće, prenosi Rojters.

Do podneva, desetine požara bjesnilo je širom jugoistoka države Viktorija, gdje su temperature u Melburnu dostigle 40,9 stepeni, što je ujedno i najtopliji dan od 1894. godine, saopštila je meteorološka služba Australije.

Vlasti su upozorile građane gradova koji se nalaze sjeverno od Balarta da je za njih već kasno da se bezbjedno evakuišu.

- OGLAS -

“U opasnosti ste, radite na tome da se zaštitite. Prekasno je da se evakuišete. Najbezbjednija opcija je da se odmah nađe sklonište”, saopštile su vlasti.

Do sada su u požarima stradale četiri osobe, dok je izgorjelo milion hektara zemljišta na farmama i šumama i uništeno više od 400 domova.

Kako se navodi, iako tek za deset dana zvanično počinje ljeto, ekstremno visoke temperature i jaki vjetrovi podstakli su požare.

Požari su stvorili i probleme i u snabdijevanjom električnom energijom, tako da su u državi Viktorija brojni domovi ostali bez struje.

Prrvi put u posljednjih 10 godina vlasti su izdale crveni alarm, koji znači da su uslovi najgori, da se požar brzo rasplamsava i da je nekontrolisan.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA