Vijesti
Bieber: Njemačka se ohladila prema Vučiću Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florian Bieber izjavio je da odnos Njemačke prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan
# N1

Profesor političkih nauka i stručnjak za Balkan sa Univerziteta u Gracu Florian Bieber izjavio je da odnos Njemačke prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije više tako srdačan, i da su Vućićeva podrška promjeni granica i jačanje auotoritarne vlasti ohladili entuzijazam koji je postojao prema njemu".

"Dok diplomate i političari koji prate situaciju u Srbiji, primjećuju porast autoritarnosti, još uvijek ne postoji dovoljno volje da se o tome otvoreno razgovara", rekao je Bieber za list Danas, komentarišući odnos u Evropske unije prema rezultatima izbora u Srbiji.

Na pitanje o kosovskom problemu, on je rekao da "poslijeovakvih rezultata izboraVučić bar ne može reći da na domaćem terenu ima prepreku za postizanje kompromisa, posebno sada kada u parlament nije ušla ekstremno desničarska Srpska radikalna stranka".

Govoreći o otkazivanju sastanka koji je trebalo da bude održan 27. juna u Bijeloj kući, on je naveo da je izaslanik američkog predsjednika za razgovore Beograda i Prištine Richard Grenell "sarađivao samo sa (kosovskim predsjednikom Hašimom) Tačijem, i čak doprinio padu Kurtijeve vlade".

Kako je dodao, "sa optužnicom protiv Tačija njegov partner nestaje i trebat će mjeseci da bi imao jasnog partnera na Kosovu koji je dovoljno jak i ima mandat za pregovore".

"Očekujem da će EU preuzeti dijalog, što će doprinijeti sporijem i sistemačinijem procesu", ocijenio je Bieber.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.