8.8 C
Sarajevo
23.04.2024

Nakon protesta iz BiH očekujemo da Hrvatska odustane od Trgovske gore

Očekuje, kako je dodala, da Hrvatska konačno reaguje na primjedbe iz BiH i odustane od te lokacije, u općini Dvor, u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

Istakla je da su o zaključcima usvojenim na nedavnoj međunarodnoj konferenciji u Sarajevu o temi “Problem skladišta/odlagališta radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovske gore“ upoznati nadležni ne samo u Hrvatskoj, već i u svim međunarodnim institucijama.

Ponovila je da odlagalište u općini Dvor može da ugrozi oko 230.000 stanovnika u slivu rijeke Une.

- OGLAS -

I dalje, kako je navela, resorno entitetsko ministarstvo, i pored više podnesaka, nije dobilo informacije iz Hrvatske u vezi s ovim problemom.

-Sramota, ali vjerujte do sada odgovor nismo dobili. Ukoliko je neko namjerno zaobišao RS, mogli su dostaviti dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH, ali nisu ni to učinili. Nakon upućenih protesta predsjednici i premijeru Hrvatske, računam da ćemo sada dobiti nekakvu konkretnu reakciju – rekla je Golić novinarima u Banjoj Luci.

Hrvatska, kako je dodala, nije još ušla u postupak strateške procjene uticaja na okolinu, a iz BiH je predloženo da za skladištenje izaberu neku drugu lokaciju, koja, kako je rekla, neće ugrožavati stanovništvo.

Potvrdila je da je Vlada RS-a danas utvrdila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju kako bi se stvorio pravni osnov za uvođenje jednošalterskog sistema i e‐građevinske dozvole.

Ove reformske aktivnosti obuhvataju i smanjenje broja dokaza i formalnosti koje je investitor do sada bio dužan dostaviti uz zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, odnosno saglasnosti javnih preduzeća i drugih nosioca javnih ovlaštenja na glavni projekt koje se daju na osnovu posebnih zakona.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA