13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

“Forin Afers”: Gotovo je, SAD su izgubile primat od Kine

Kina je postala centralna sila u globalnoj politici, a kako piše američki list “Forin Afers” od 2019., prevazišla je SAD po veličini diplomatske mreže, prenosi Tanjug.

Decenijama je Vašington imao najveću takvu mrežu na svijetu. Sada je ima Kina koja može da se pohvali sa 276 dilomatskih misija – uključujući ambasade, konzulate i stalne misije pri međunarodnim organizacijama. SAD, sa druge strane, imaju 273 diplomatskih misija, navodi list.

Ova promjena bi mogla da predstavlja prekretnicu u takmičenju velikih sila.

- OGLAS -

Nekada su SAD uživale globalni primat u toj oblasti, ali sada se odnos izjednačava. Tako je Peking otvorio pet novih ambasada u poslednje dve godine: u Burkini Faso, Dominikanskoj Republici, El Salvadoru, Gambiji i Sao Tome Principeu.

Dok su Peking i Vašington izjednačeni po broju ambasada, Kina je neprevaziđena po broju konzulata u svetu – ima ih 96 dok SAD ima 88.

Ambasade reflektuju političku moć, a konzulati su odraz ekonomske snage. Fokus Kine na konzulate je u skladu sa njenim usredsređivanjem na unaprijeđenje ekonomske diplomatije u odnosu na tradicionalnu.

Tako je 41 konzulat Kine lociran u Aziji a 28 ih je u Evropi.

To je u skladu sa kineskom infrastrukturnom inicijativom Pojas i put, čija se vrijednost mjeri trilionima dolara a cilj joj je da bolje poveže Kinu sa ovim regionima, navodi američki magazin.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA