8.8 C
Sarajevo
19.03.2024

Lažni američki vojnici preko Facebooka opljačkali žene iz Bjelovara

Unatrag šest mjeseci na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske zabilježena su dva slučaja prevare ženskih osoba koje imaju oko 60 godina, i to od nepoznatih počinitelja korisnika lažnih profila na Facebooku, na kojima se predstavljaju kao američki vojnici koji se nalaze negdje na misijama u svijetu.

U oba slučaja navedeni su započeli komunikaciju s oštećenim osobama, slali im slike sebe u vojnim odorama i sa misija, navodili da posjeduju veću količinu novca koju će podijeliti s oštećenim osobama te su na taj način stekli povjerenje tih žena.

U oba su slučaja naveli da imaju veću količinu novca, koju nemaju gdje držati kod sebe i htjeli bi taj novac negdje poslati a da izbjegnu carinu te su predložili oštećenim osobama da njima paketom pošalju taj veliki novčani iznos, priopćila je policija.

- OGLAS -

Nepoznati počinitelji doveli su u zabludu oštećene navodeći da one trebaju platiti određeni novčani iznos kako bi se paket uopće mogao poslati te su im poslali podatke na koje račune trebaju uplatiti novac. Žene su uplatile veće novčane iznose, s time da je jedna uplatila novac preko Western Uniona na ime osobe u Indoneziji, dok je druga uplatila na dostavljeni joj IBAN račun u Torinu u Italiji.

Policija upozorava: Ne nasjedajte na lažne profile
Prva osoba nakon što je uplatila prvi novčani iznos više nije htjela plaćati, iako ju je počinitelj navodio da treba platiti još novca jer je pokraden i sakuplja novac te ne može sam platiti sve što treba.

Druga je osoba nakon prve uplate dobila poruku da je carina u Londonu zaplijenila paket i da mora platiti još, što je ona na zamolbu nepoznatog počinitelja i učinila uplatom na isti račun. Nakon toga joj je došlo još poruka sa zahtjevom da uplati još novca, a kada više nije htjela slati novac, nepoznati joj je počinitelj blokirao profil na Facebooku.

Prva žena oštećena je za novčani iznos od oko 2100 KM, dok je druga oštećena za novčani iznos od oko 47.000 KM.

Kao što je već navedeno, u oba se slučaja radilo o starijim ženskim osobama koje žive same, koje su u penziji te su u oba slučaja počinitelji obećali ženskim osobama da će doći u posjet njima u Hrvatsku. U jednom slučaju obećavali su zajednički život s oštećenom.

Policija upozorava građane, posebno one starije životne dobi, da se u oba slučaja radilo o lažnim profilima koje je vrlo lako napraviti, jer su slike američkih vojnika lako dostupne na internetu te da ne prihvaćaju takve osobe kao prijatelje na Facebooku, a posebice da ne nasjedaju na ovakve ili slične načine prevara na društvenim mrežama.

Kriminalistička istraživanja oba kaznena djela još uvijek su u toku.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA