Vijesti
Blinken poručio Kosovu da nastavi pregovore sa Srbijom Američki državni sekretar istakao kako je normalizacija pregovora sa Srbijom ključna na putu Kosova ka Evropskoj uniji
#

Američki državni sekretar Anthony Blinker poručio je Kosovu kako je normalizacija pregovora sa Srbijom ključna na putu ka Evropskoj uniji, a to je navedeno u pismu koje je premijer Kosova Albin Kurti dobio kao čestitku dan ranije.

Pozvao je Kosovo da se “uključi produktivno i bez odgađanja u dijalog sa Srbijom, koji podržava SAD, a vodi EU“, prenosi AP.

“Osiguranje sveobuhvatnog dogovora o normalizaciji odnosa sa Srbijom, koncentriranog na obostranom priznanju, od ključne važnosti je za Kosovo da ispuni svoj puni potencijal i ide putem ka pridruženju EU“, napisao je Blinken.

Zvanični Brisel je, također, istakao kako su pregovori između Kosova i Srbije o normalizaciji od fundamentalne važnosti na njihovom putu da postanu članovi EU-a jednog dana.

Prioritetno pitanje nestalih

Kurti, koji je preuzeo mandat 22. marta, nakon što je njegov Pokret Samoopredjeljenje (Vetevendosje) osvojio većinu glasova na parlamentarnim izborima 14. februara, kazao je kako pregovori sa Srbijom nisu među njegovim prioritetnim ciljevima.

Pregovori o normalizaciji između Kosova i Srbije, koji su počeli prije deset godina, lani su prekinuti, navodi AP.

Kurti i nova predsjednica Kosova Vjosa Osmani govorili su kako je pitanje 1.640 nestalih tokom rata 1998. i 1999. godine ključno u ovim pregovorima.

Kosovo je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, desetljeće nakon brutalnog rata, koji je okončan nakon 78-dnevne zračne kampanje NATO-,a koja je protjerala srbijanske snage sa Kosova i omogućila dolazak mirovnjaka.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.