5 C
Sarajevo
25.04.2024

Campanopolis: Gradić u Argentini čije građevine podsjećaju na srednjevjekovnu Evropu

Campanopolis je pravi srednjovjekovni gradić u Argentini u kojem posjetioci imaju osjećaj kao da putuju kroz vrijeme i vraćaju se u davni Srednji vijek, javlja Anadolu Agency (AA).

Udaljen je oko 40 kilometara od prijestolnice Buenos Airesa, a prostire se na površini od 200 hektara.

Ovo jedinstveno zdanje je sagradio argentinski milioner Antonio Campana koji je, poslije dijagnoze raka, 1976. godine odlučio prodati svu svoju imovinu i provesti ostatak života radeći nešto u čemu uživa. Uprkos nedostatku stručnog obrazovanja u toj oblasti, okrenuo se arhitekturi i počeo je sa gradnjom unikatnih zgrada.

- OGLAS -

Vremenom je to postao pravi gradić sa oko 40 šarolikih objekata koji izgledaju kao oni iz srednjevjekovne Europe.

U vrijeme izgradnje Campanopolisa, Buenos Aires je prolazio kroz period intenzivne urbane obnove. Stare zgrade su srušene, a na njihovim mjestima su izgrađeni novi moderni objekti. Neki dijelovi starih zgrada, prozori, vrata, ograde i drugi ukrasi, prodati su na aukciji da bi se pokrili troškovi renoviranja.

Upravo je bogati Campana kupio sav taj materijal i iskoristio ga prilikom izgradnje svoga grada koji je danas postao prava turistička atrakcija, a unutar kojeg se nalaze zgrade poput dvoraca, mlinova, tornjeva i kamenih puteva, a ostatak su rijeke, potoci, jezera, džunglaste šume i ravnice.

Zanimljivo je da su argentinske vlasti ovaj prostor gdje se sada nalazi pravi muzej na otvorenom pokušale oduzeti Campani kako bi na tom mjestu napravili deponiju.

Na dizajn grada su značajno utjecala i brojna Campanina putovanja u Europu gdje je imao priliku da posmatra tamošnja arhitektonska djela kao i ogromne simpatije ovog bogataša prema španskom arhitekti Antoniju Gaudiju.

Posjetioci subotom uz kupljenu kartu mogu obići Campanopolis, dok su ostalim danima u sedmici planirane kolektivne posjete.

Unutar Campanopolisa, kojeg godišnje posjeti na hiljade turista iz svih dijelova svijeta, mogu se organizovati i rođendani, vjenčanja i druge svečanosti.

Campana, dijete italijanskih migranata, rođen je 1933. godine u gradu Avellaneda, blizu Buenos Airesa. Završio je samo šest razreda škole nakon čega je morao početi raditi, a već sa 20 godina je otvorio svoju prvu firmu. U 50-tim godinama je saznao da boluje od raka. Iako su mu ljekari kazali da će živjeti najduže još pet godina, živio je mnogo više od toga, sve do 2008. kada je umro u 75. godini.

Njegovi prijatelji su često govorili da je upravo Campanopolis, ostvarenje njegovih snova, najviše zaslužan zašto je, uprskom crnim prognozama ljekara, živio mirno i bez stresa još toliko godina.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA