Vijesti
Borelj pozvao Srbiju i Kosovo da ispoštuju zahtjeve Poručio je da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi
#

Visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i sigurnost Žozep Borelj (Josep Borell) izjavio je u ponedjeljak u Briselu da poslije mnogo sati razgovora Beograd i Priština nisu došli do dogovora, javlja Anadolija.

- Iznijeli smo prijedlog koji je mogao spriječiti rizičnu situaciju koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prihvatio, a premijer Kosova Albin Kurti nije - izjavio je Borelj.

Zbog krize nastale zbog registarskih tablica na Kosovu Borelj je danas održao odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, nakon čega je održan i trilateralni sastanak između EU, Srbije i Kosova, a EU je predstavljao i specijalni predstavnik za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak.

Borelj je nakon sastanka rekao da očekuje da Kosovo odmah suspenduje dalje faze koje se tiču preregistracije vozila, a Srbija da suspenduje izdavanje novih registarskih tablica koje Kosovo vidi kao problem, uključujući i tablice.

- Pozivam obje strane da ispoštuju ove zahtjeve - naglasio je Borrell navodeći da će to dati prostora i vremena za iznalaženje održivog rješenja za ovaj problem.

Poručio je da će dijalog Beograda i Prištine držati visoko na svojoj agendi.

- Informisaću zemlje članice i naše partnere o ponašanju strana u ovim razgovorima i nedostatku poštovanja prema međunarodnim pravnim obavezama i to se prije svega odnosi na Kosovo. To je posebno negativan politički signal - istakao je Borelj.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.