5 C
Sarajevo
25.04.2024

Pfizer ljut na Belgijance zbog objave cijena cjepiva

Američki proizvođač lijekova Pfizer požalio se na povredu povjerljivosti podataka nakon što je belgijska političarka objavila cijene i broj doza cjepiva protiv covida 19 koje je vlada naručila, prenose belgijski mediji.

Belgijska državna tajnica Eva De Bleeker na Twitteru je objavila tablicu s brojem doza i cijenom po dozi cjepiva, nakon 30-satne rasprave o proračunu u parlamentu. Naknadno je izbrisala svoj tweet.

Pfizer i njegov njemački partner BioNTech, čije su cjepivo protiv covida 19 zapadni regulatori prvo odobrili, nalaze se u skupini dobavljača cjepiva za Europsku uniju, uključujući Belgiju.

- OGLAS -

Glasnogovornica američkog proizvođača lijekova za zemlje Beneluxa Elisabeth Schraepen rekla je za belgijski dnevnik Le Soir da objava detalja predstavlja kršenje poslovne tajne.

“Te su cijene u ugovoru s Europskom komisijom pokrivene klauzulom o povjerljivosti”, rekla je Schraepen.

Tablica koju je nakratko objavila De Bleeker pokazuje da je belgijska vlada platila 12 eura po dozi i da je kupila oko pet milijuna doza cjepiva Pfizer/BioNTechovog cjepiva.

Upućeni su izvori za Reuters rekli da je EU pristao platiti 15,50 eura po dozi cjepiva Pfizer/BioNTecha.

U belgijsku cijenu nisu uračunate stotine milijuna eura nepovratnih pologa koje je EU uplatio proizvođačima kako bi osigurao cjepiva, objasnio je jedan dužnosnik EU-a za Reuters.

Vlade zemalja EU-a plaćaju ostatak iznosa kada naruče svoje doze.

“Ne možemo ništa reći o ovom slučaju, sve u vezi sa cjepivima i cijenama pokriveno je klauzulama o povjerljivosti, u interesu društva i u interesu pregovora koji se vode”, rekao je na brifingu u petak novinarima glasnogovornik Europske komisije.

Glavna udruga belgijskih proizvođača lijekova objavila je da curenje informacija smatra “ozbiljnim kršenjem klauzule o povjerljivosti” koje šteti vladi.

Europska agencija za lijekove priopćila je da će se odbor stručnjaka sastati 21. prosinca kako bi analizirao cjepivo Pfizer/BioNTecha, a cijepljenje bi u EU moglo započeti 27. decembra.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA