Vijesti
Bošković: Crna Gora kroz međunarodne misije pokazuje posvećenost NATO Ministar odbrane je naglasio važnost produbljivanja strateškog partnerstva sa Evropskom unijom, odnosno snaženja transatlantskog partnerstva, u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima
#

Crna Gora kroz angažovanje pripadnika u okviru međunarodnih misija i operacija, jasno pokazuje posvećenost naporima Alijanse usmjerenih ka jačanju sveukupne bezbjednosne situacije, kazao je ministar odbrane Predrag Bošković. 

Bošković je govoreći o važnosti zajedničkih napora država članica NATO u suočavanju sa prijetnjama koje dolaze iz pravca istočnih granica Alijanse, podsjetio da je tokom decembra u Letoniju upućena treća rotacija, čime je nastavljen aktivan doprinos ojačanom prisustvu Alijanse na Istoku, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane. 

Takođe, ministar odbrane je naglasio i važnost produbljivanja strateškog partnerstva sa Evropskom unijom, odnosno snaženja transatlantskog partnerstva, u cilju efikasnijeg suočavanja sa izazovima koje sa sobom nosi savremeno bezbjednosno okruženje, a koje, istice se, karakteriše kompleksnost, nepredvidivost i međusobna povezanost međunarodnih aktera.

Imajući u vidu da su gotovo sve članice ratifikovale Protokol o pristupanju, ministri su pozdravili ulazak Sjeverne Makedonije u Alijansu koji će se i zvanično dogoditi u narednih nekoliko sedmica, ističući da će to pozitivno uticati, ne samo na unutrašnje prilike u toj zemlji, već i na Zapadni Balkan u cjelini.  

“Pristupanje Sjeverne Makedonije biće najbolja potvrda politike otvorenih vrata i dokaz da posvećenost reformama daje konkretne rezultate. Ministri su ponovili punu posvećenost Alijanse Zapadnom Balkanu, uz naglasak da se stabilnost ovog regiona ne može posmatrati odvojeno od cjelokupne evroatlantske zajednice,” navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Na sastanku je još jednom naglašeno da saveznice ostaju čvrsto posvećene očuvanju globalnog mira i bezbjednosti i da, u tom cilju, nastavljaju da djeluju u skladu sa principima projektovanja stabilnosti, uzimajući u obzir važnost postojanja stabilnog okruženja na granicama Alijanse. 

U tom kontekstu, napominju iz Ministarstva, bilo je riječi o nastavku angažmana savezničkih snaga u mirovnim misijama i operacijama, a naglašeno je i da će NATO nastaviti da pruža odlučan odgovor kada je u pitanju borba protiv terorizma, koji zahtijeva angažovanje cjelokupne međunarodne zajednice. Ministri su istakli da će saveznice sa pažnjom pratiti dešavanja na Bliskom Istoku kako bi se, uz sveobuhvatan pristup, našlo najbolje rješenje za uspostavljanje dugoročne stabilnosti.

Bošković je na mrginama sastanka ministara odbrane u Briselu potpisao Amandman na Memorandum o razumijevanju, koji se odnosi na multinacionalnu saradnju u vezi sa nabavkom odlučujuće municije kopnene vojske.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.