Vijesti
Božinović: Hrvatska ne dopušta i neće dopuštati ilegalne ulaske migranata Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je u četvrtak da Hrvatska ne dopušta i neće dopuštati ilegalne ulaske migranata u zemlju te naglasio da hrvatska policija s tim u vezi postupa po zakonu
#

 Božinović je komentirao u izjavi za novinare u Zagrebu, nakon sastanka s kineskim ministrom javne sigurnosti Zhao Kezhijem, prilog Švicarske radio televizije (SRF) objavljen u srijedu u kojem hrvatski policajci navodno silom vraćaju ilegalne migrante u Bosnu i Hercegovinu.

 Švicarski novinari su potkraj travnja dva dana zaredom sa skrivenih položaja navodno dokumentirali četiri tzv. "push back" akcije, odnosno vraćanje migranata protiv njihove volje u kojima je u BiH prebačeno 70 migranata, uglavnom iz Pakistana, Afganistana i Alžira.

 Ministarstvo unutarnjih poslova odgovorilo je SFR-u da se na snimci radi o "službenoj akciji u skladu sa Schengenskim kodeksom koja ima za cilj spriječiti ilegalni ulazak u EU".

 "Prvo bih htio reći da je cijeli taj prilog koncipiran na način da hrvatska policija provodi nasilje i to nije prvi put. Ne znam koji je ovo film po redu koji govori o nasilju hrvatske policije gdje ima svega samo nema nasilja. Dakle, to je još jedan jalov pokušaj da se optuži hrvatsku policiju, koja, ponavljam, provodi nacionalno zakonodavstvo, provodi europsko zakonodavstvo", kazao je Božinović.

 Hrvatska policija je već duže vrijeme suočena s optužbama da migrante koje se nađu na hrvatskom teritoriju nezakonito vraća u BiH umjesto da im pruži priliku da zatraže azil u Hrvatskoj te da ih fizički zlostavlja i krade imovinu. MUP sve takve optužbe odbacuje i ističe da se migrante "obeshrabruje" od pokušaja ilegalnih ulazaka u zemlju.

 Upozorio je također da u pograničnim područjima, posebice u Sisačko-moslavačkoj županiji, ima minsko sumnjivih dijelova u koje iz sigurnosnih razloga ne ulaze niti hrvatski policajci te da migrantima prijeti pogibelj.

 "Mi smo više puta pozivali sve one koji imaju kontakte s migrantskom populacijom da im, upravo zbog opasnosti od pogibelji, u kontaktima koje očito imaju, objasne da Hrvatska kao suverena zemlja ne dopušta i neće dopuštati ilegalni ulazak u RH", kazao je ministar i naglasio kako Hrvatska provodi schengensko zakonodavstvo na način da onima koji zatraže azil to omogućava, javila je Hina.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.