3.8 C
Sarajevo
19.04.2024

Komšić je čuo šta Dodik želi i rekao historijsko ne

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik jučer je izjavio medijima kako SNSD želi imati mjesto potpredsjednika bh. entiteta FBiH iz reda srpskog naroda.

Riječ je o poziciji koja je, prema dogovoru lidera SDA Bakira Izetbegovića, DF-a Željka Komšića i SBB-a Fahrudina Radončića, pripala Demokratskoj fronti. Od ranije je poznato da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović obećao Dodiku jedno ministarsko mjesto u Vladi Federacije BiH.Ovim povodom komentar smo zatražili od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i predsjednika DF-a Željka Komšića kojeg smo pitali da li je za njega prihvatljiv SNSD u izvršnoj vlasti u entitetu FBiH, odnosno, kadar SNSD-a na pozicijama potpredsjednika FBiH ili ministara u Vladi FBiH.

“Šta ja sve u svom životu želim pa nikako ne može. I naravno, pomirim se s tim da ne može. Mislim da će tako biti i s gospodinom Miloradom Dodikom… Pomirit će se s tim da ne može”, rekao nam je Komšić.Inače, Dodik je jučer poručio kako je SNSD, prema njegovom tumačenju, jedini legitimni predstavnik Srba u FBiH. Riječ je o pukom kopiranju politike koju od ranije zastupa Dragan Čović stavovima da je HDZ BiH jedini legitimni predstavnik bh. Hrvata.

- OGLAS -

Međunarodna zajednica odavno se čudi upotrebi pridjeva “legitimni” i “autentični” s obzirom na to da ni Ustav BiH, a ni demokratska praksa ne poznaju kriterije koji čine pripadnika nekog naroda “autentičnijim” ili “legitimnijim” pripadnikom od drugog pripadnika tog istog naroda.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA