6.6 C
Sarajevo
24.04.2024

Zvizdić će tražiti od Mektića da hitno riješi problem oko suspenzije Stanića

Nakon što Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine nije suspendirao pomoćnika Radenka Stanića, nekadašnjeg ratnog načelnika policijske stanice u Vlasenici, koji je optužen za ratne zločine, reagirat će i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, piše portal Patria.

Kako je za Patriju rečeno iz Kabineta Zvizdića, bit će zatraženo rješavanje ovog problema.

„Ovo pitanje nije u nadležnosti predsjedavajućeg, nego u isključivoj nadležnosti ministra sigurnosti, ali predsjedavajući Zvizdić će svakako zatražiti da se to pitanje hitno riješi“, kazali su iz Kabineta Denisa Zvizdića za NAP.

- OGLAS -

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić nije mogao komentirati slučaj “Stanić”, jer je, kako je rečeno Patriji, njemu zabranjeno davati izjave. Dautbašić je ranije suspendiran sa ove pozicije, nakon što je optužen da je ometao rad pravosuđa i pokušao utjecati na svjedoke u predmetu Radončić i drugi. Nakon što je oslobođen optužbi vraćen je na poziciju sekretara Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Na primjeru Dautbašića je ispoštovan Zakon o državnoj službi, odnosno, primijenjen je član koja govori o “preventivnoj suspenziji”, dok taj zakon nije primijenjen u slučaju “Stanić”.

Stanić je pred Sudom BiH optužen za najteže zločine. Suđenje Staniću i drugim optuženim u tom predmetu trebalo je početi 6. juna prošle godine, ali je odgođeno zbog bolesti jednog od optuženih.

Uz Stanića, na optuženičkoj klupi trebaju se naći Miroslav Kraljević zvani Mićo, Mane Đurić i Goran Garić. Svu četvoricu Tužilaštvo BiH tereti da su tokom 1992. i 1993. godine postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata. Optužnicom su obuhvaćeni i ubistva i prisilni nestanci najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja, zlostavljanja, kao i pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva.

 

 

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA