1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Haradinaj: Formiranje Vojske Kosova nema nikakve veze sa bilo koji datum

 

Haradinaj je, nakon današnjeg sastanka Vlade Kosova, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da će “28. novembra, na Dan albanske zastave, biti formirana Vojska Kosova”, rekao da ovaj proces nije vezan za taj datum.

 

- OGLAS -

“Ne, ne povezuje se sa datumom, to je proces i nije vezan za datum. Mi mnogo cijenimo 28. novembar, novembar je mjesec Albanaca, ali ovaj proces nije povezan s tim datumom. Barem, ne postoji takav raspored”, rekao je Haradinaj.

 

Skupština Kosova je 18. oktobra razmotrila i usvojili nacrte tri zakona, koji se odnose na transformaciju KBS-a u Vojsku, a premijer Haradinaj je tada najavio da drugo čitanje tih zakona u Skupštini neće biti prije 20. novembra, odnosno glasanja za učlanjenje Kosova u INTERPOL.

 

Na konferenciji za novinare, Haradinaj je potvrdio i da će vladajuće partije sutra učestvovati na vanrednoj sjednici Skupštine Kosova na kojoj će se na zahtjev opozicionog Demokratskog saveza Kosova raspravljati o angažovanju predsjednika Kosova Hashm Thacija za uključivanje “razmjene teritorija” ili “korekcije granice” u dijalogu između Kosova i Srbije. Haradinaj je izrazio uvjerenje da će vladajuće i opozicione partije pronaći zajednički jezik, jer ne vjeruje da postoji politički subjekt koji je protiv očuvanja teritorijalnog integriteta i granica Kosova.

 

Podsjetimo, na ovu temu je na zahtjev opozicije i septembru bila zakazana vanredna sjednica Skupštine, ali je premijer Haradinaj tada zatražio da se istoga dana, samo sat vremena ranije, održi takođe vanredna sjednica Skupštine kako bi se izglasao Vladin tim za pregovore sa Srbijom, na čelu sa Fatmirom Limajem. Opozicija je to ocijenila kao optrukciju i nije prisustvovala vanrednoj sjednici na zahtjev Vlade. Potom je vladajući koalicija odgovorila, takođe, bojkotom. Od tada opozicione partije uglavom bojkotuju rad Skupštine Kosova, a učestvovale su samo na sjednici na kojoj se glasalo za nacrte zakona o transformaciji KBS-a u Vojsku Kosova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA