15 C
Sarajevo
25.04.2024

U New Yorku 153 oboljelih pa nevakcinisanoj djeci zabranjeno kretanje, u BiH sve više oboljelih, a nikakve mjere se ne poduzimaju

U New Yorku potvrđena 153 slučaja zaraženih osoba, pa su zbog straha aktivirane mjere kako bi se građani zaštitili. Onima koji prekrše zabranu stiže kazna od 500 američkih dolara te kaznom od šest mjeseci zatvora.

Kod nas i dalje je veliki broj nevakcinisane djece koja i dalje idu u škole, vrtiće, šetaju gradom, a svakodnevno u Domove zdravlja stižu novi oboljeli. Da napomenemo da inkubacioni proces ove bolesti traje oko 20 dana, što znači da postoji još oboljelih, koji još nemaju simptome.

Ova odluka u New Yorku donesena je nakon rapidnog povećanja broja zaraženih u Washingtonu, Californiji, Teksasu i Ilinoisu, dok kod nas svakodnevno raste broj oboljelih, a niko ne poduzima adekvatne mjere po tom pitanju.

- OGLAS -

Iako u SAD-u nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj, sigurnosti radi ljudi „upalili“ alarme, a u Bosni i Hercegovini su i zabilježeni smrtni slučajevi, pa niko ništa.

Jedina konkretna stvar koja se dešava jeste povećan broj pristalica na vakcine.

Procent vakcinisane djece rapidno je pao u SAD, a roditelji kao razlog navode vjerska i filozofska uvjerenja, kao i to što smatraju da vakcina izaziva autizam, baš kao i roditelji nevakcinisane djece u Bosni i Hercegovini.

– Nećemo mirno sjediti dok su djeca u našoj zajednici ugrožena. Ovo je kriza javnog zdravstva i vrijeme je da upalimo alarme – rekao je Ed Day, načelnik okruga.

Za sada je ova zabrana u New Yorku izdata na 30 dana, a da li će i u Bosni i Hercegovini doći do istog za sada je nepoznato…

U 2018. zabilježeno je više od 82.000 slučaja širom Evrope, što je tri puta više u odnosu na 2017. godine. Svjetska zdravstvena organizacija kazala je da je antivakcinalni pokret jedna od najvećih globalnih prijetnji u 2019.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA