12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Pao dogovor: Dodatan broj policajaca iz RS na istočnoj i sjeveroistočnoj granici BiH

Direktori Granične policije BiH i Policije Republike Srpske Zoran Galić i Darko Ćulum razgovarali su danas o provedbi Sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice koji je potpisan polovinom prošle godine.

– Na osnovu Sporazuma, policijski službenici MUP-a RS, u koordinaciji s pripadnicima Graniče policije BiH, angažirani su na sprečavanju ilegalnih prelazaka migranata na posebno ugroženom istočnom i sjeveroistočnom dijelu granice, a trenutno su angažirana 84 policajca – saopćeno je iz Granične policije BiH.

Usljed potrebe za većim brojem službenika u nadzoru granice s povećanim pritiskom migranata te najavu Državne agencije za istrage i zaštitu BiH da zbog privremenog finansiranja institucija BiH u narednom periodu neće biti u mogućnosti angažirati svoje službenike koji su trenutno raspoređeni na istoku i sjeveroistoku BiH, direktori Galić i Ćulum razgovarali su o neophodnosti povećanja podrške MUP-a RS.

- OGLAS -

– Dogovoreno je da će MUP RS povećati broj službenika koji će, u koordinaciji pripadnika Granične policije, sprečavati ilegalne ulaske migranata iz pravca Srbije i Crne Gore.

– Na sastanku je saradnja dva policijska organa ocijenjena veoma dobrom te je najavljeno njeno daljnje unapređenje i u drugim oblastima rada – saopćeno je iz Granične policije BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA