Vijesti
Brnabić: Verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već fašizma i antifašizma Premijerka Srbije Ana Brnabić ocijenila je danas da novi verbalni spor Srbije i Hrvatske nije sukob Beograda i Zagreba, već sukob između fašizma i antifašizma.
#

Ona je rekla kako nijedna diplomatska nota ne može da promijeni mišljenje režima kome je prihvatljivo da tabla na kojoj piše ustaški pozdrav "Za dom spremni" stoji u nekadašnjem ustaškom logoru Jasenovcu ili u blizini njega.

Brnabić je izjavila novinarima u Luksemburgu da se ne bi više uplitala u diplomatske note jer one uvode u vrzino kolo u kojem se ne vidi jasna slika o tome šta se desilo.

"Desilo se to da je naša delegacija, mladi kadeti, išla da oda počast žrtvama u Jasenovcu - jednom od najvećih stratišta tokom Drugog svjetskog rata u Evropi. Ovo nije sukob između Beograda i Zagreba, Srbije i Hrvatske, nego sukob između fašizma i antifašizma" - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da više o tome neće raspravljati s Hrvatima jer je njena pozicija jasna, iskrena i na nju je ponosna.

"Moja pozicija je pozicija borbe protiv fašizma, sjećanja na žrtve i borce, slobodne Srbije, slobodne Hrvatske, slobodne Evrope, borbe protiv fašizma i ugnjetavanja ljudi" - rekla je Brnabić.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije saopćilo je kako je ambasador Srbije u Zagrebu Mira Nikolić pokušala da uruči protestnu notu hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova povodom zabrane ulaska srpskim kadetima u Hrvatsku, ali je hrvatsko ministarstvo to odbilo i pokušalo da njoj uruči svoju notu.

Iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Hrvatske prethodno je saopćeno da je Nikolić odbila primiti protestnu notu zbog, kako je navedeno, pokušaja nenajavljenog i nezakonitog ulaska pripadnika Vojske Srbije u Hrvatsku.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.