Vijesti
Brnabić: Vlada odlučila da povuče odluku o protjerivanju Tarzana Miloševića Vlada Srbije odučila je da povuče odluku o protjerivanju ambasadora Crne Gore Tarzana Miloševića, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom inostranih poslova Nikolom Selakovićem
# Agencija

 

Brnabić je na konferenciji za medije istakla da je takva odluka doneta na inicijativu Vučića, a poslije konsultacija sa Srbima iz Crne Gore.

Ona je rekla da je Vučić zamolio Vladu da razmotri odluku od subote, koja je donijeta nakon što je Crna Gora proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića nepoželjnom osobom, i da su ga ona i Selaković poslušali, povlačeći odluku "kao akt dobre volje".

Kako je objasnila, Vučić ih je pozvao da se konsultuju oko odluke da Milošević u roku od 72 sata mora da napusti Srbiju, koja je donijeta kao recipročna mjera, u skladu sa svim diplomatskim protokolima i Bečkom konvencijom.

Vučić im je, prenijela je Brnabić, rekao da podržava tu odluku i da su konvencije važne, ali da su život, prijateljstvo i saradnja Srbije sa Crnom Gotom važniji i da treba "pružiti još jednu ruku saradnje i prijateljstva".

Nadam se da će se ovo protumačiti kao akt dobre volje i da ćemo nastaviti da gradimo dobre odnose sa Crnom Gorom, poručila je Brnabić, dodajući da su se prilikom donošenja odluke konsultovali i sa predstavnicima Srba u Crnoj Gori.

Prema njenoj ocjeni, izjava Božovića zbog koje je proglašen "personom non grata" i "u kojoj nekoliko puta poziva na jedinstvo i slogu" ni na koji način nije mogla da bude razlog da se ambasador Srbije izbaci iz jedne zemlje.

Brnabić smatra da su vlasti u Crnoj Gori samo čekali da se nešto desi i da izbace ambasadora Srbije. "Mi ne želimo da imamo takav neprijateljski akt prema Crnoj Gori i zbog toga smo doneli ovu odluku", naglasila je Brnabić.

Podsjetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, postupilo na recipročan način.

"Povodom proglašenja ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića personom non grata, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije postupilo je na recipročan način, pa je ambasador Tarzan Milošević proglašen takođe personom non grata", saopštilo je Ministarstvo.

Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore proglasilo ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.