1.6 C
Sarajevo
19.04.2024

Najslađi dio priprema: Pet savjeta kako odabrati idelane svadbene slastice (FOTO)

Prilikom odabira najboljih kolača za svadbu treba na umu imati nekoliko stvari jer se osim kolača koji će biti na stolovima tijekom svadbe, prema tradiciji kolači dostavljaju i u kuće uzvanika prije vjenčanja, a također treba uzeti u obzir dijabetičare ili pak one goste koji uopće ne žele jesti šećer, ali i razmišljati o transportu kolača te posebno o svadbenoj torti.

1. Odaberite pravu osobu koja će napraviti tortu

Svadbena torta zapravo je zvijezda svih slastica na vjenčanju i zasigurno jelo u koje će biti uprto najviše pozornosti. Kada birate svadbenu tortu i slastičara koji će je napraviti, svakako prije odluke provjerite njegovo iskustvo, zamolite za fotografije njegovih radova, a raspitajte se i kod priajtelja i poznanika.

- OGLAS -

Želite li uštedjeti, razmislite o tome postoji li u vašoj okolini poznanica ili prijateljica koja bi je mogla izraditi, no mora imati otvoren obrt ili bilo koji oblik samostalne djelatnosti jer u suprotnom kolače nećete moći unijeti u salu.

Također su posljednjih godina veoma popularne tzv. food blogerice – osobe koje svoja iskustva o pečenju kolača i torti dijele s čitateljima na svojim blogovima. Ako pratite neku od blogerica i oduševljeni ste njezinim radom, raspitajte se možete li nju angažirati. Bit će jeftinije nego da naručujete od neke razvikane slastičarnice, a zasigurno nećete biti razočarani.

2. Spojite želje, trendove i temu vjenčanja

Izgled svadbene torte prilagodite temi svog vjenčanja. Ako ste se odlučili za elegantno vjenčanje na kojem prevladava raskošna hrana, svijeće i bijele boje, odlučite se za raskošniju tortu. Ona može biti ukrašena jestivim laticama ruža, mašnama ili pak čokoladnim listićima.

Tortu možete prilagoditi i godišnjem dobu u kojem organizirate vjenčanje pa tako zimska torta može biti ukrašena jestivim pahuljicama, ljetna sunockretima i poljskim cvijećem, proljetna leptirima i vjesnicima proljeća, a jesenska raznobojnim jesenskim lišćem.

Što se tiče trendova, trenutno društvenim mrežama, napose Pinterestom, vladaju minimalisičke, pomalo avangardne torte koje itekako odudaraju od klasičnih bijelih. Na torte se prenosi čak i vrlo popularni rose gold efekt, kao i boja mramora, popigravanje tamnim bojama uz dodatak romantičnog cvijeća, pa i četvrtaste torte.

3. Posvetite pažnju i kolačima 
Iako je torta zvijezda vjenčanja, jednako su važni i ostali kolači u kojima će gosti uživati tijekom čitavog slavlja. U mnogim krajevima Hrvatske kolači za svadbu gotovo su uniformirani pa se tako tu nalaze mađarice, breskvice, trokuti s oblatnom korom, čupavci, ruske loptice i standardni suhi keksi. Ako ne želite takve kolače, posegnite za modernijim verzijama slastica. Primjerice, tu su macaronsi, cupcakesi i popcakesi.

No ne zaboravite i svoje želje. Nemojte naručivati kolače koji se smatraju „svadbenima“ samo zato što to drugi tako kažu .Možete se poigrati desertima u čaši, voćnim salatama u prozirnim visokim čašama koje će posebno efektno izgledati ako voće poredate prema duginim bojama. Dio slastica mogu biti i razne kreme u čaši, mousse ili pak sladoledi različitih okusa.

4. Imajte na umu potrebe gostiju

Ako znate da među gostima imate nekoliko dijabetičara ili osoba koje su alergične na gluten ili lakttozu, osigurajte poseban pladanj s kolačima koji su njima primjereni jer će gosti zasigurno iznimno cijeniti takvu gestu.

Također, pripazite da svi gosti jednostavno mogu „rukovati“ kolačima. Vjerojatno će tijekom slavlja šetati jedni do drugih, izlaziti van na zrak i slično, pa nastojte da ih kolači u tome ne sprječavaju. Izbjegavajte kolače prepune krema, posebno ako se radi o ljetnom vjenčanju, koji zahtijevao tanjur, nož i vilicu.

5. Ne pretjerujte s količinom

Razmislite i o količini kolača koja je potrebna. Naime, u većini hrvatskih krajeva običaj je da se dan ili dva prije vjenčanja svim uzvanicima odnese paket kolača. Time im se pokazuje da se cijeni njihov dolazak, a i to je praktičnije nego da se pažljivo motri odlazak svakog gosta i da mu se tada uručuju kolači. Više od dvadesetak komada različitih kolača po obitelji je i više nego dovoljna količina.

Što se tiče kolača u samoj svadbenoj sali, također nemojte pretjerivati pa da vam potom ostanu deseci pladnjeva kolača koje ćete morati dijeliti susjedima i svima koje poznajete. Maksimalno tri do četiri kolača po gostu sasvim su dovoljna.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA