15 C
Sarajevo
26.04.2024

Srbija: Više od milion migranata od početka krize

Od početka migrantske krize u Srbiji je registrirano više od milion migranata, izjavio je danas ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović i dodao da je država reagirala odgovorno tako što je čuvala sigurnost građana i ujedno poštovala osnovna ljudska prava migranata.

Kako se navodi u saopćenju kojeg prenose beogradski mediji, Stefanović je na Šestoj ministarskoj konferenciji Budimpeštanskog procesa, koja se održava u Istanbulu, naveo da je Srbija svim migrantima pružila neophodnu medicinsku zaštitu i smještaj.

– U ovom trenutku je oko 4.000 migranata smješteno u 14 stalnih ili privremenih prihvatnih centara u Srbiji – rekao je Stefanović.

- OGLAS -

Naveo je da se ne smije zanemariti da je od trenutka izbijanja migrantske krize povećano krijumčarenje i trgovina ljudima.

– Pojačanim nadzorom državnih granica, tokom 2018. godine u pokušaju nezakonitog prelaska granice spriječene su 7.032 osobe, dok je od početka ove godine do danas u tim namjerama zaustavljeno više od 1.000 migranata – dodao je on.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA