Vijesti
Čanak: Vratiti imovinu Crnogorske pravoslavne crkve koju je otela SPC Predsjednik Lige socijadelmokrata Vojvodine Nenad Čanak izjavio je da je činjenica da je poslije 1918. godine praktično kompletna imovina Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) postala imovina Srpske pravoslavne crkve (SPC)
#

"Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi historijska nepravda. Riječ je o tome da se imovina koja je oduzeta 'na sablju' 1918. godine vrati vlasnicima - državi Crnoj Gori", rekao je Čanak za Dnevne novine iz Podgorice.

Dodao je da ne razumije šta je tu sporno.

"Niko ne brani SPC-u da napravi nove hramove. Hongkong je Britanija vratila Kini poslije 99 godina, zašto ne bi SPC vratila CPC-u, odnosno crnogorskoj državi, ono što joj je oduzeto ukidanjem crnogorske državnosti 1918. godine. Ne vratiti Crnoj Gori imovinu iz 1918. godine bila bi historijska nepravda. I to je sve", poručio je Čanak, prenosi Beta.

Ocijenio je da pokušaji politizacije tog pitanja mogu biti "izuzetno opasni", jer otvaraju linije podjela koje ne donose korist nikome.

"Što se tiče otpora Srbije i SPC-a usvajanju zakona o vjerskim slobodama u Crnoj Gori, tu vidim dvije stvari. Sa jedne strane riječ je o imovini, a sa druge o političkom uticaju. Kada dođemo do tog pitanja vidjet ćemo da je SPC, na moju veliku žalost, koristila i Miloševiću i svima koji su širili ideju ne samo velike Srbije, nego i opravdavala niz potpuno anticivilizacijskih postupaka u toku '90. godina prošlog vijeka, na način koji je potpuno nedopustiv", kazao je Čanak.

Ocijenio je da je priča o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi i obnovi njene autokefalnosti "rak rana" u odnosima Srbije i Crne Gore i dodao da je glavni razlog za to "netačno tumačenje i poimanje srpstva".

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.