13.8 C
Sarajevo
28.03.2024

Elvir Karajbić iz SDP-a novi predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH

Većina federalnih parlamentaraca podržala je izbor Karajbića na mjesto na kojem je do danas sjedio Edin Mušić iz SDA, a koji je izabran za zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

 

Karajbić već tri mandata obnaša dužnost SDP-ovog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. Prvi put je za federalnog parlamentarca izabran 2010. godine sa liste SDP-a, drugi put 2014. godine, a na ovogodišnjim izborima po treći put uspio je obnoviti mandate.

- OGLAS -

 

U period od 2006. do 2010. godine radio je kao inspektor za reviziju i kontrolu u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, a od 1998. do 2006. godine bio je zaposlen kao federalni inspektor u Finansijskoj policiji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

U mandate od 2014. do 2018. godine obnašao je dužnost šefa Kluba zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH. On je na mjesto predsjedavajućeg izabran kao prijedlog SDP-a, Naše stranke i Demokratske fronte.

 

Na ovaj način lijevo orijentisane stranke jasno su demonstrirale nadmoć u donjem domu federalnog organa zakonodavne vlasti.

 

Ovakav ishod uslijedio je nakon što su sve stranke, osim SDA I HDZ-a BiH, nastavile današnje zasjedanje Federalnog parlamenta uprkos tome što je Edin Mušić pokušao odgoditi raspravu o izboru predsjedavajućeg.

 

Naime, nakon što je Mušić odgodio raspravu i napustio salu Parlamenta FBiH zajedno sa zastupnicima SDA i HDZ, ostatak parlamentarnih stranaka prikupio je dovoljan broj potpisa za nastavak sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

 

Nastavak je započeo u 16:30 sati, a pozivi su bili dostavljeni i federalnim parlamentarcima iz reda SDA i HDZ-a, a koji se na njih nisu odazvali.

 

Ukupno 52 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH stavilo je svoje potpise na zahtjev za nastavkom sjednice.

 

S obzirom da se na poziv nije odazvao ni Mušić, predsjedavanje današnjom sjednicom je preuzeo najstariji izabrani zastupnik Mile Atlagić iz SDP-a.

 

Na današnjoj sjednici nisu izabrani zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i to će biti urađeno u narednom periodu, a SDA-u i HDZ-u ostavljena je mogućnost da se obrate Ustavnom sudu FBiH ukoliko smatraju da su danas prekršene procedure.

 

Karajbića je za predsjedavajućeg podržalo 52 zastupnika.

 

Sjednica je prekinuta nakon izbora predsjedavajućeg.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA