Vijesti
Evo koliko od sutra raste cijena plina, donosimo izračune Nove cijene plina za kućanstva u Hrvatskoj vrijede od 1. aprila.
#

Vlada uvela nove mjere da ograniči rast cijene plina.

Izgleda da je i prije same službene odluke o rastu cijene plina vlada bila upoznata s problematikom, tj. HERA je obavijestila vladu prije same sjednice Upravnog vijeća. 16. veljače, prije HERA-ine objave, vlada je predstavila paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, a koji uključuje potpore za trošak plina kućanstvima, porezna rasterećenja, socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva i jednokratne naknade namijenjene umirovljenicima.

Paketom mjera se, među ostalim, smanjuje stopa PDV-a na plin sa sadašnjih 25% na 5% te subvencionira cijena plina potporom od 0.10 kn/kWh svim kućanstvima koja koriste plin, s primjenom od 1. travnja 2022.
Mjere su znatno ublažile rast cijene plina pa će prosječno rasti za 16 posto od 1. travnja, umjesto 77 posto koliko bi rasle bez mjera. Otprilike pola smanjenja cijene je rezultat smanjenja stope PDV-a, a pola subvencije. Trošak mjera za ublažavanje rasta cijene plina je 600 milijuna kuna, kroz smanjenje prihoda od PDV-a i trošak same subvencije.

Napomena: Ovaj članak je naknadno izmijenjen zbog oznake portala Raskrinkavanje.ba kao manipulisanje činjenica. Informacija o tome da će cijena plina porasti na 77 posto je tačna, ali uz mjere Vlade Hrvatske, povećanje iznosi samo 16 posto. Face.ba izvinjava se svojim čitaocima. Nastavit ćemo raditi na poboljšanju našeg izvještavanja. 

 

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.