10.5 C
Sarajevo
19.04.2024

Čavaljuga i dalje po svom: Za dekanesu ne važe sudske presude

Vrhunski ljekari koji iza sebe imaju 20 do 30 godina rada i koji su bili predavači na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a koji su odlukom Uprave otjerani, sudskim odlukama vraćeni su na posao. No, dekanesa Semra Čavaljuga te odluke ne provodi!

Kako saznajemo, prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića, prof. dr. Nasera Nabila, prof. dr. Mirsada Kacile…. nema u novom rasporedu predavanja. Čavaljuga ne samo da ne poštuje odluke Općinskog suda nego se oglušila i na ranije donesene odluke Upravnog obora Univerziteta u Sarajevu, koji je naredio da ovi profesori budu vraćeni na fakultet.

Studentima više od godinu ne predaju ni profesori dr. Zelija Velija i dr. Mehmed Kulić.

- OGLAS -

 Novi raspored  

U novom rasporedu za ovaj semestar nema ni prof. dr. Kemala Dizdarevića! On se pismenim putem obratio Medicinskom fakultetu, navodeći da „predavanja iz neurohirurgije po zakonu i prema važećem ugovoru može držati jedino izabrani nastavnik na tom predmetu“.

– Ako ne znate da sam to ja, zbog razloga koji su Vama poznati, onda Vas podsjećam da sam to ja – napisao je ovaj neurohirurg, koji je prije nekoliko mjeseci dobio otkaz u Kliničkom centru.

Iako je sudskom odlukom vraćen na posao, ni dr. Dizdarević ne radi.

– Na potezu su Vlada i Skupština KS. Velika je sramota i bruka ovo što se dešava. Apelujem na vlast da hitnoj izmijeni Zakon o visokom obrazovanju, koji je dao monopol Kliničkom centru i omogućio Sebiji Izetbegović da uzurpira i zloupotrijebi svoj položaj i da devastira Medicinski fakultet – kaže dr. Nabil.

Ističe da su nesagledive štete na Medicinskom fakultetu nanesene odlaskom vrhunskih profesora s Katedre.

– Kvalitet nastave je narušen. Ovo je potpuna anarhija. Bojim se da će na kraju, ako se ovako nastavi, i studenti Medicine napustiti fakultet – upozorava dr. Nabil, koji je zaposlen na Medicini od aprila 2016. s ugovorom na pet godina, ali je 4. aprila lani dekanesa Čavaljuga potpisala prestanak važenja ugovora.

Upravni odbor UNSA-e 11. decembra prošle godine poništio je to rješenje i naredio da se dr. Nabil vrati na posao.

Čine prevaru

Doktor Gavrankapetanović u izjavi za „Avaz“ pobrojao je kojim se sve odlukama suprotstavila dekanesa.

– Inspekcije su naredile Čavaljugi da me vrati. Nije. UO Univerziteta i rektor naložili su da me vrati. Nije. Ombudsman je naložio da se prestane s kršenjem mojih osnovnih ljudskih prava. Nisu prestali. Općinski sud donio je mjeru kojom naređuje da me vrate još 15. januara ove godine. Nisu. Kantonalni sud potvrdio je tu odluku. Ništa. Sud je zaključkom obavezao fakultet uz prijetnju kažnjavanjem. Ništa ni to. Ni sat predavanja, ni sat vježbi, ni sat konsultacija, ni sat rada. Nadaju se mom umoru. Varaju se. Ja sam sarajevski ortoped, ratni hirurg. Mi se ne umaramo u otporu nepravdi, zulumu i zločinu – poručio je dr. Gavrankapetanović.

Nakon prelaska prof. Gavrankapetanovića u decembru 2017. godine iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu u Opću bolnicu, Uprava mu nije htjela obnoviti ugovor o radu na fakultetu, s glavnim obrazloženjem da je odlaskom iz KCUS-a ostao bez nastavne baze.

 

Odlaskom iz KCUS-a, iz nastave su potpuno isključeni i profesori Rusmir Mesihović, Reuf Karabeg, Sanko Pandur, Adnan Hadžimuratović i još niz drugih.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA