7.7 C
Sarajevo
26.04.2024

Češka: Odbili predlog zakona da i novinari daju na uvid svoju imovinu

Češka vlada odbila je danas predlog Komunističke stranke Češke i Moravske da zakonu o sukobu interesa da tome, kao javni funkcioneri  ubuduće podležu i novinari javnog tv i radio servisa pa taj predlog zakona, koji su Poslaničkom domu podneli češki nereformisani komunisti, vlada neće podržati u parlamentu.

“Vlada ANO i Češke socijaldemokratske stranke neće podržati izmjene zakona koje predlažu poslanici KSČM prema kojima bi imovinu redovno morali da prijavljuju i novinari Češke televizije i Češkog radija. Vlada se sa tim danas nije složila”, saopštio je Odbor za štampu češke vlade.

Nezadovoljan izvještavanjem prije svega Češke televizije ali i Češkog radija, lider čeških komunista Vojteh Filip ljetos je saopštio da će zahtijevati da i novinari podležu Zakonu o sukobu interesa a takođe je predložio da i novinari budu birani na četiri godine, kao i političari, zato što se javni tv i radio servis finansiraju iz preplate, novca građana, a svojim izveštavanjem mogu da utiču na javno mnjenje.

- OGLAS -

Izmjene koje su u novembru komunisti podnijeli parlamentu značile bi da svi novinari Češke televizije i Češkog radija podnose uvodnu imovinsku prijavu kada počinju da rade, zatim redovnu godišnju i zaključnu ako odlaze iz javnih servisa a registar tih prijava bi bio u Ministarstvu pravde.

Od ideje da i novinari budu birani na izborima koje nije bliže precizirao, Filip je odustao i rekao da bi to bilo pretjerivanje.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA