Vijesti
Crna Gora: Đukanović nudi pomoć u nabavci medicinske opreme Crnogorski predsjednik je pozvao na sprovođenje pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje građana i ublažilo širenje epidemije.
# Arhiva

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da će se lično angažovati da se obezbijedi dodatna zaštitna oprema i medicinski materijal za borbu protiv korona vorisa u zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Đukanović se danas sastao sa predstavnicima Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti u Crnoj Gori. Đukanović je razgovarao sa predsjednikom NKT-a Milutinom Simovićem, ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem i direktorima Kliničkog centra i Instituta za javno zdravlje Jevtom Erakovićem i Bobanom Mugošom.

Crnogorski predsjednik je pozvao na sprovođenje pravovremenog testiranja, čime bi se dodatno zaštitilo zdravlje građana i ublažilo širenje epidemije.

"Sistem funkcioniše organizovano i zahvaljujući tome do sada je spriječeno intenzivnije širenje virusa. Posebno ohrabruje disciplinovan odnos građana koji su odgovornim ponašanjem doprinijeli da Crna Gora bude posljednja evropska država u kojoj se pojavio koronavirus“, ocijenio je Đukanović.

Crnogorski predsjednik je istakao da je važno da svi zadrže visok nivo discipline i time sačuvaju svoje, zdravlje medicinskog kadra i društva u cjelini.

"Treba pojačati napore državnih organa i zdravstvenog sistema da blagovremeno budemo spremni na neminovno dalje širenje zaraze i u Crnoj Gori, prevashodno obezbjeđivanjem dovoljnog broja kapaciteta za liječenje u zdravstvenim ustanovama i opskrbom nužnom medicinskom opremom“, kazao je Đukanović.

Predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela su ocijenili da pravovremeni odgovor na prve slučajeve zaraze korona  virusom potvrđuje da država ima kredibilne institucije zdravstvenog sistema i visok nivo svijesti građana. Oni su Đukanovića informisali o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji uzrokovanoj korona virusom, planiranim i preduzetim mjerama koje NKT sprovodi.

"Odluke su donijete na osnovu preporuka struke i nijesu političke, već sa jednim ciljem, da se zaštiti zdravlje građana. Imajući u vidu realnu opasnost od širenja epidemije, čemu svjedoče i regionalna iskustva, potreba rigorozne primjene i poštovanja svih donešenih mjera jedini je način za zaustavljanje širenja epidemije", kazali su predstavnici Nacionalnog koordinacionog tijela.

FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.