7.7 C
Sarajevo
18.04.2024

Sjednica CIK-a zakazana za danas u 14 sati, na dnevnom redu nije Dom naroda

Na zvaničnoj web stranici CIK-a objavljeno je da će se na dnevnom redu, između ostalog, naći Prijedlog Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Domu naroda Parlamenta BiH iz RS-a.

Također, članovi CIK-a razmatrat će Prijedlog Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Vijeću naroda RS-a, Prijedlog Odluke o povratu uplaćenog novčanog iznosa takse za ovjeru, te tačku “Ostalo”.

Iako je ranije bilo najavljeno da bi CIK BiH danas ili sutra trebao donijeti odluku oko raspodjele mandata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz kantonalnih skupština, na dnevnom redu za danas zakazane sjednice ta tačka nije navedena.

- OGLAS -

Podsjećamo, CIK je na jutrošnjem Kolegiju trebao usaglasiti najmanje dvije varijante rješenja od četiri ponuđena.

Prema prvoj varijanti, za raspodjelu mandata koristio bi se popis iz 1991. godine i bio bi ispoštovan član 8 tačka 3 Ustava FBIH, odnosno princip 1/1/1 koji kaže da će “u Domu naroda bite najmanje jedan Bošnjak, jedan Hrvat i jedan Srbin iz svakog kantona koji imaju najmanje jednog takvog zastupnika u svom zakonodavnom tijelu“.

U drugoj varijanti koristio bi se popis iz 1991. godine, ali ne bi bile ispoštovane odredbe Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1.

Treća varijanta predviđa korištenje popisa iz 2013. godine i poštivanje principa 1/1/1.

Četvrta varijanta je da se koristi popis iz 2013. godine i da se ne ispoštuju odredbe Ustava FBIH koje garantuju po najmanje jednog zastupnika iz svakog naroda.

Prema zadnjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo zastupnika Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Po istoj varijanti ne bi bilo zastupnika Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih zastupnika ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK.

Varijanta broj dva predviđa da ne bi bilo bošnjačkih zastupnika iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA