12.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Ustavnom sudu BiH još nije dostavljena apelacija na Uputstvo CIK-a

Ustavni sud Bosne i Hercegovine do sada nije zaprimio niti jedan zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije (CIK) koje propisuje raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH prema popisu stanovništva iz 2013. godine. Potvrđeno je u Ustavnom sudu BiH uz napomenu da se to može promijeniti svakog trenutka u zavisnosti kada zahtjev za ocjenu ustavnosti bude poslan.

Predstavnici nekoliko političkih stranaka najavili su podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH odmah nakon što je CIK donio to uputstvo, iako je predsjednik CIK-a Branko Petrić naglasio da je odluka donesena u skladu s načelima Ustava BiH, Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona BiH. Ocijenio je da je takvom odlukom Centralne izborne komisije omogućen nesmetan izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta.
Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Adil Osmanović potvrdio je jučer novinarima da je Pravni savjet SDA pripremio zahtjev za ocjenu ustavnosti Uputstva Centralne izborne komisije BiH.
– Nakon potpisa ovlaštenih apelanata, apelacija će u narednim danima biti upućena Ustavnom sudu BiH. Očekujemo da Ustavni sud apelaciju razmatra u što hitnijem roku – naglasio je, dodajući da je zatražena i privremena mjera kojom bi Ustavni sud obustavio provođenje tog uputstva do donošenja konačne odluke.
Predstavnici stranaka okupljenih u Bosanskohercegovački blok ranije su istaknuli da se takvim Uputstvom CIK-a Bosna i Hercegovina dijeli na “tri etničke državice” te su najavili da će iskoristiti sve pravne mehanizme za ocjenu ustavnosti tog rješenja pred nadležnim sudovima.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA