5 C
Sarajevo
25.04.2024

“Zlatna” akcija razbila 30 švercera plemenitog metala

Pretresi su vršeni u deset gradova u BiH, a kako saznaju “Nezavisne”, osumnjičeni krijumčari zlata prvo su nekoliko mjeseci praćeni. Prema našim saznanjima, zbog sumnje da se bave nelegalnim uvozom i prodajom nakita, najprije su praćeni njihovi razgovori te je tako policija otkrila na koji način se zlato i srebro stavlja u promet. Naime, sve su radili u dobro organizovanoj grupi i zlato su po niskim cijenama nudili zlatarama u BiH. Takođe, dio grupe krijumčario je, a drugi članovi zlato su nudili zlatarama kako bio to za njih prodali na crno, saznaju “Nezavisne”.

Budući da je cijena tog, inače skupocjenog metala, bila mnogo niža, takvo “poslovanje” je odgovaralo i vlasnicima zlatara, uglavnom na području FBiH, ali i u pojedinim gradovima u RS. Osumnjičeni su, kako saznajemo, pali dok su preprodavali robu, pa su uhvaćeni i pohapšeni sa zlatom.

Akcija je počela u srijedu i juče su nastavljeni pretresi osoba, stambenih i poslovnih objekata koje koriste osumnjičene osobe na ukupno 56 lokacija i to u Sarajevu, Tuzli, Gračanici, Živinicama, Tešnju, Maglaju, Cazinu, Bihaću, Konjicu i Kladnju. Takođe, nezvanično saznajemo da je među uhapšenima i nekoliko vlasnika sarajevskih zlatara. I u Banjaluci je juče objekat jedne poznate zlatare bio pod lupom nadležnih organa, zbog čega je bio zatvoren.

- OGLAS -

“U dosadašnjem toku akcije pronađeno je i privremeno oduzeto oko 40 kg zlata i srebra i veća količina novca za koju se pretpostavlja da potiče iz krivičnih djela koja se osumnjičenim stavljaju na teret”, saopšteno je juče iz SIPA.

Terete ih da su u saradnji sa drugim licima krijumčarili i nedozvoljeno rasturali neocarinjenu robu – predmete od zlata i srebra.

Kako dodaju iz SIPA, uhapšeni će nakon kriminalističke obrade biti predati u dalju nadležnost postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH.

“Operativna akcija ‘Zlatni karat, koja se realizuje po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, rezultat je višemjesečnih operativnih i istražnih aktivnosti policijskih službenika SIPA”, navode iz SIPA.

Istraga se odnosi na organizovani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima krijumčarenje, organizovanje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, pranje novca, nedozvoljeno skladištenje robe, poreska utaja ili prevara i krivotvorenje znakova za obilježavanje robe, mjera i tegova.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA