20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

NVO: Brojni dokazi da je huligane instruirao Vučićev represivni aparat

U saopštenju koje je potpisalo sedam organizacija navodi se da je cilj “specijalno obučenih policijskih službenika i režimskih batinaša” bio da se domaćoj i svjetskoj javnosti prikaže da su protesti “nasilnički i da iza njih stoje ultradesničarske organizacije”.

“Ni jedno ni drugo nije tačno – ogromna većina građana koji su se spontano okupili na ulicama gradova da iskažu protest niti je nasilna niti je ultradesno orijentisana”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da građani “opravdano protestuju protiv krajnje neodgovornog i smrtonosnog ponašanja vlasti u kontekstu epidemije korona virusa, ali i protiv dugogodišnjeg razaranja države i društva koje sprovodi Vučićev režim”.

- OGLAS -

“Iz brojnih snimaka na društvenim mrežama možemo vidjeti da policija teror sprovodi selektivno, odnosno da se beskrupulozno obračunava sa običnim građanima, dok su režimski nasilnici potpuno zaštićeni i policija mirno posmatra dok oni napadaju na institucije”, navodi se u saopštenju.

Ove organizacije pozivaju građane da “ne nasedaju na režimske prljave igre” i da preuzmu proteste u svoje ruke, “demonstrirajući odlučnost da oni budu mirni i nenasilni”.

“Zahtjevamo također da se pod hitno iz pritvora pusti novosadski aktivista Miran Pogačar, koji je uhapšen zbog navodnog nasilnog ponašanja, i to na način koji podsjeća na hapšenja u Pinočeovom Čileu”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Pogačar, “nasuprot policijskim navodima”, u govoru održanom na novosadskom Trgu slobode pozvao na nenasilne proteste, a uhapšen je van protesta, u mraku, na Trifkovićevom trgu.

“Miran Pogačar se inače u video snimku na svom Facebook profilu ogradio od huligana koji su na Gradsku kuću bacali kamenje i razbijali prozore na zgradi”, saopštile su organizacije.

One navode da “režim i njegovi saradnici” nastavljaju da “na najperfidniji način sluđuju građane Srbije i Vojvodine”, ali da veliki bunt, koji se uvećava zbog “policijskog terora označava početak kraja Vučićeve vladavine”.

Saopštenje su potpisali Vojvođanski kulturni klub “Vasa Stajić”, Savez antifašista Vojvodine, Žene u crnom, Centar za interkulturnu komunikaciju, Zelena mreža Vojvodine, Vojvođanski građanski centar i Građanska akcija Pančevo.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA