20.5 C
Sarajevo
29.03.2024

“Pričali bismo još da nije zvao Tramp”: Vučić i Makron razgovarali i o “malom Šengenu”:

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovorao o budućnosti Evrope i o tome šta u tom pogledu Srbija može da očekuje.

Vučić je sinoć novinarima u Parizu prenio da je na sastanku sa Makronom rekao da ne dobija odgovor na pitanje da li EU može da garantuje Srbiji da će, ako riješi problem Kosova i druge probleme, ući u EU 2025. godine.

Razgovor sa šefom francuske države Vučić je ocijenio kao “srdačan, dobar, otvoren i prijateljski” i  podijelio ga u tri dijela.

- OGLAS -

Prvi se, kako je rekao, odnosio na budućnost Evrope i na ono šta Srbija može da očekuje. “Riječ koju sam koristio u tome je bila ‘jasnoća’. Šta možemo da očekujemo i šta je ono čemu da se nadamo u budućnosti”, kazao je Vučić.

U drugom dijelu razgovora bio je riječi o regionalnoj inicijativi Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, “malom Šengenu”.

“Molio sam Makrona za podršku i uvjeren sam da ćemo je dobiti jer se zasniva na četiri važne slobode koje promoviše EU, a koje su univerzalne”, rekao je Vučić.

 

On je na sastanku predstavio i podatak Svjetske banke prema kojem bi, ako bi u inicijativi imali Zapadnobalkansku šestorku, zajednička ušteda iznosila 3,5 milijarde eura, a samo za Srbiju 1,5 milijardi.

Treći dio razgovora bio je posvećen odnosu sa Prištinom.

“Evropa će da čeka formiranje vlade u Prištini. Vjerujem da će pozvati i jedne i druge da se razgovara i da se pokuša da se pronađe kompromis. Nisam siguran da će to biti lako, ali predsjednik Makron vjeruje u sve ono o čemu smo govorili u Beogradu, o neophodnosti postizanja kompromisnog rešenja i mislim da će po tom pitanju gledati da pomogne”, rekao je predsjednik Srbije.

To su bile tri ključne teme razgovora, naveo je srpski predsjednik, ističući i da Srbija nema problem sa otvorenošću predsjednika Francuske.

“Bolje da znamo na čemu smo nego da se lažemo…”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je na večeri koju je Makron pripredio za učesnike Pariskog foruma iskoristio priliku da za sat i po ili dva obavi razgovore sa mnogo ljudi iz različitih djelova svijeta.

Kako je rekao predsjednik Srbije,  o zaključcima razgovora sa Makronom ne može da govori, ali je ocijenio da francuski predsjednik odlično razumije situaciju.

“Nastavili bismo još da pričamo da nije zvao (predsjednik SAD Donald) Tramp”, rekao je Vučić.

Dogovoreno je da predsjednici do decembra obave telefonski razgovor, posle formiranja vlade u Prištini, i da planiraju susret u januaru.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA