-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Izrečena prvostepena presuda Lanu Gangu za poreznu utaju

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu u predmetu Lan Gang i drugi kojom je optuženi Lan Gang oglašen krivim što je nepružanjem zahtjevanih podataka o svojim stečenim oporezivim prihodima izbjegao plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH.

Na taj je način počinio krivično djelo porezne utaje ili prevare pa mu je Sud izrekao kaznu zatvora u trajanju od jedne godine.

Optuženom je kao sporedna izrečena i novčana kazna od 36.000 KM. Od optuženog Lan Ganga oduzima se imovinska korist pribavljenja krivičnim djelom u iznosu od 105.915,28 KM.

- OGLAS -

Pravno lice „L&N“ d.o.o. Brčko odgovorno je što je raspolagalo protivpravno ostavrenom imovinskom koristi u iznosu od 24.811 KM utajenog poreza na dodatnu vrijednost ostvarenog kroz počinjeno krivično djelo porezne utaje ili prevare za period 2015. godine, koju je uime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Lang Gang, kao osnivač, direktor i odgovorna osoba u navedenoj pravnoj osobi. Na taj je način pravna osoba „L&N“ d.o.o. Brčko počinila krivično djelo porezne utaje ili prevare, pa mu je Sud izrekao kaznu prestanka pravne osobe.

Pravno lice „Q&L“ d.o.o. Brčko odgovorno je što je raspolagalo protipravno ostavrenom imovinskom koristi od 81,104,28 KM utajenog poreza na dodatnu vrijednost ostvarenog kroz počinjeno krivično djelo porezne utaje ili prevare, za 2015. godinu, koju je uime, za račun i u korist iste ostvario optuženi Lan Gang zajedno sa suprugom Niu Sujun, kao osnivačicom, direktoricom i odgovornom osobom u navedenoj pravnoj osobi. Na taj je način pravno lice Q&L“ d.o.o. Brčko počinilo krivično djelo porezne utaje ili prevare, pa mu je Sud izrekao kaznu prestanka pravne osobe, saopćeno je iz Suda BiH.  

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA