-0.1 C
Sarajevo
20.04.2024

Skandal na pomolu: Osoblje seksualno zlostavljalo hiljade maloljetnih migranata u SAD-u

Odjel za zdravstvo SAD-a primio je više od 4.500 pritužbi za seksualno zlostavljanje pritvorenih maloljetnih migranata od 2014. do 2018. godine.

Ministarstvo pravde je navodno primilo dodatne 1.303 žalbe vezane za seksualno zlostavljanje djece migranata.

Kongresmen Ted Deutch, koji je objavio brojke, rekao je da su najmanje 154 zahtjeva podnesena protiv osoblja.

- OGLAS -

Glasnogovornik zdravstvenog odjela izjavio je da ozbiljno shvaća tvrdnje.

“Ovi dokumenti pokazuju da je u protekle tri godine bilo 154 prijava protiv radnika zbog navoda o seksualnom zlostavljanju maloljetnika bez pratnje – da ponovim, prijava protiv radnika zbog navoda o seksualnom zlostavljanju maloljetnika bez pratnje”, rekao je kongresmen Deutch u Ministarstvu pravde.

Saslušanje koje se fokusiralo na imigracijsku politiku “nulte tolerancije” Trumpove administracije koja je dovela do toga da se hiljade djece migranata odvoji od svojih porodica, sadržavalo je svjedočenje Jonathana Whitea, zamjenika direktora za dječiji program u Uredu za ljudska prava i migracije (ORR).

“Ovo u prosjeku predstavlja jedan seksualni napad sedmično na maloljetnika bez pratnje, od strane osoblja Ureda za ljudska prava i migracije”, nastavio je Deutch.

Jonathan White je pojasnio da te tvrdnje nisu protiv osoblja, već da su protiv izvođača radova koje Ured plaća za održavanje objekata u kojima se nalaze maloljetni migranti. White dodaje da je samo želio razjasniti nastalu situaciju, iako ona nije ništa manje stravična.

Optužbe uključuju seksualne odnose, prikazivanje pornografskih video snimaka djeci te prisilno dodirivanje.

Brojke su otkrivene dok su demokrate u Odboru doma za nadzor i reformu glasale za izdavanje sudskih poziva zvaničnicima Trumpove administracije, koji su uključeni u sada već suspendovanu politiku odvajanja roditelja od njihove djece nakon što su ilegalno prešli granicu SAD-Meksiko.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA