11.6 C
Sarajevo
29.03.2024

U BiH četiri osobe u izolaciji zbog korona virusa, nema novih slučajeva

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić rekao je 7. marta da nema novih slučajeva zaraze virusom korona u RS-u, te da se 221 osoba nalazi pod nadzorom.

On je kazao da je 37 osoba izašlo iz nadzora, jer su prošli vrijeme inkubacije. Dodao je da su četiri osobe u izolaciji na Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) Banjaluka.

“Pacijent za kojeg je jučer potvrđen koronavirus se nalazi u UKC-u. Zdravstvena inspekcija izdala je 76 rješenja vezano za nadzor i izolaciju, a u narednom periodu će kontrolisati ljude koji su dobili ovakvu vrstu mjere”, rekao je on.

- OGLAS -

U RS-u je 5. marta potvrđen treći slučaj zaraze korona virusom. Radi se o sredovječnom muškarcu koji se vratio iz Italije. Tačnije, riječ je o osobi koja se u BiH vratila istim automobilom, kao i muškarac kod kojeg je prvo otkrivena zaraza korona virusom.

Dan ranije su u Banjalucu potvrđena prva dva slučaja zaraze korona virusom i to kod muškarca koji radi kao vozač u Italiji i njegovog maloljetnog sina.

Korona virus pojavio se prvi put krajem 2019. godine u Wuhanu, u Kini. Bolest koja je izazvana korona virusom zove se COVID-19, dok se sam korona virus naziva SARS-CoV-2, u međunarodnoj klasifikaciji virusa.

Korona virus je iz porodice virusa koji su izazvali SARS i MERS u prošlosti.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA