Vijesti
Desetine hiljada građana na ulicama Beograda, neki proveli noć na autoputu Okupljeni su naveli da neće od blokade odustati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni.

Dio učesnika, trećeg po redu, protesta "Srbija protiv nasilja" proveo je noć blokirajući dio međunarodnog autoputa u novobeogradskim blokovima kod NIS pumpe.

Okupljeni su naveli da neće od blokade odustati dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Uz nekoliko postavljenih šatora, na autoputu su bile i vreće za spavanje i baštenske stolice.

Na blokadi gdje je, po procjenama, kasno sinoć ostalo oko hiljadu ljudi, prisutan je dio poslanika iz proevropske opozicije koji su sa građanima organizirali protest.

Protest "Srbija protiv nasilja" počeo je sinoć oko 18.00 sati ispred Skupštine Srbije, nakon čega je nekoliko desetina hiljada građana prošetalo kroz Ulicu Kneza Miloša i blokiralo saobraćaj na autoputu.

Na protest su pozivale Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front "Ne davimo Beograd", stranka Zajedno, Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih građana, Sindikat "Sloga" i Pokret za preokret.

Tokom protesta, došlo je i do manjeg incidenta.

Naime, na snimku se vidi kako nepoznati muškarac šutira Manojlovića nogom, nakon čega je grupa ljudi stala između njih i spriječila eskalaciju.

Savo Manojlović je izjavio za N1 da je stajao na Gazeli, da su mu prilazili građani i pozdravljali se, a da je jedan dečko krenuo sa provokacijama i da mu dobacuje.

Među zahtjevima je zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, smjena Savjeta Regulatornog tijela za elektronske medije, gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje, kao i ostavke ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina.

Ostali članci
FACE TV vijesti u vasem email inboxu. Prijavite se na FACE Newsletter.