10 C
Sarajevo
23.04.2024

Hrvatska policija nezakonito protjeruje migrante u BiH (VIDEO)

Nadzor nasilja na granicama (Border violence monitoring – BVM), skup nevladinih udruženja koja se bave protjerivanjem migranata i nasiljem nad njima koje provode zemlje Evropske unije, objavio je obiman videomaterijal za koji tvrdi da prikazuje kolektivna protjerivanja migranata iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. Snimci, koje su BVM poslali ljudi koji iz bezbjednosnih razloga žele da ostanu anonimni, nastali su u šumi pored Lohova u Bosni i Hercegovini, u blizini graničnog prijelaza Hrvatske i BiH. Snimane su kamerama skrivenim u nedovršenim i napuštenim kućama, od 29. septembra do 10. oktobra ove godine.

 

– Ovaj videomaterijal dokazuje sumnju da hrvatska policija sistematski i kolektivno protjeruje izbeglice na spoljnoj granici Evropske unije s BiH – navodi se u saopćenju BMV-a.

- OGLAS -

 

Na nekoliko snimaka su policajci sa automatskim puškama i policijski psi koji provode migrante. Policajci su i na začelju kolone. Neki od njih imaju oznake Ekipe za posebne zadatke interventne policije. U kolonama se nađe i više od 50 ljudi, a policajci s početka ili kraja kolone u rukama imaju žute kese u kojima, tvrde u BVM-u, drže mobilne telefone koje su uzeli migrantima. Premlaćivanja migranata na ovim snimcima nema, ali ima nasilja. U jednom trenutku policajac s vrha kolone pendrekom gura migranta u smjeru u kom želi da grupa krene. Zatim jedan od policajaca sa začelja nogom udara jednog migranata, vjerovatno zato što nije dovoljno brzo stao u kolonu.

Migranti, inače, hodaju jedan po jedan, držeći ruku na ramenu onog ispred sebe. Policajci viču na migrante kad se ne kreću dovoljno brzo i disciplinirano. BMV tvrdi da ovaj snimak prvi put dokazuje da hrvatska policija sistematski i daleko od zvaničnih graničnih prijelaza protjeruje migrante na teritoriju BiH.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA