17.7 C
Sarajevo
29.03.2024

Vučić je od prvog dana vladavine išao da sukobi građane Srbije

Ćorović kaže kako se upad građana u prostorije državne televizije desio zbog nezadovoljstva građana radom te medijske kuće i njenim odnosom prema vlasti.

“Po riječima Dragana Đilasa, jednog od lidera Saveza za Srbiju, upad u prostorije RTS-a nije bio unaprijed planiran i da se sve desilo spontano, da građani na taj način artikulišu svoje nezadovoljstvo i gnjev potpuno nekritičkim i sluganskim odnosom prema vlasti. Javni medijski servis se finansira novcem svih građana Srbije, a pod potpunom je kontrolom Vučića i njegove klike”, kaže ona.

Ćorović podsjeća da je, pošto je Aleksandar Vučić tokom subote uveče najavio obraćanje medijima u nedjelju u podne, opozicija pozvala građane da se okupe ispred Predsjedništva, gdje je Vučić održavao najavljenu konferenciju.

- OGLAS -

“Na protestu u nedjelju je bilo nekoliko hiljada okupljenih, ali je bilo upadljivo mnogo specijalaca naoružanih do zuba, kao i policije u civilu. Opozicija i građani su pozivali predsjednika Vučića da im se obrati, što je, očekivano- izostalo. U trenutku kada je javljeno da je uhapšen jedan broj mladih ljudi koji su prethodne noći ušli u zgradu RTS-, lideri opozicije i većina građana su otišli do policijske stanice gdje su dovođeni mladići”, opisuje Ćorović proteste u glavnom gradu Srbije proteklog vikenda.

Aleksandar Vučić je zgradu Predsjedništva napustio kada je bilo jasno da je većina protestanata napustila okruženje Predsjedništva. Jedan broj preostalih protestanata mu je dobacivao da je lažov i lopov, a on je uzvratio uvredama, dodaje ova aktivistkinja.

Opzicija je, napominje Ćorović, dala rok do kada očekuju da uhapšeni mladići budu pušteni, a ako se to ne desi, biće preduzeti naredni koraci.

“Šta to tačno znači, još ne znamo, ali je izvjesno da će doći do radikalizacije zahtjeva. S druge strane, Vučić i njegovi saradnici pozivaju da se odbrani država i ustavni poredak, što je najotvoreniji poziv na linč političkih neistomišljenika i građana koji protestvuju”, ističe ona.

Ćorović kaže, da prema njenom ličnom mišljenju, lako može doći do eskalacije sukoba i da može biti i žrtava.

“U duboko podijeljenom i polarizovanom društvu to je najrealniji ishod, a sada, stalno Vučićevo insistiranje na podjelama i konfrontaciji srpskog društva, dobija puni smisao. Vučić je, dakle, od prvog trenutka svoje vlasti išao na to da sukobi građane Srbije i uvede nas u građanski rat”, zaključila je Aida Ćorović.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA