15.5 C
Sarajevo
28.03.2024

Istospolni brakovi i abortus legalizovani u Sjevernoj Irskoj

Sjeverna Irska jedini je dio Ujedinjenog Kraljevstva u kojem nisu bili dopušteni istospolni brakovi, a za razliku od Engleske, Škotske i Walesa, zakoni u toj regiji zabranjivali su i pobačaj, osim u slučaju kad je ugrožen život majke. U ostatku Ujedinjenog Kraljevstva pravo na pobačaj je ostvareno 1967.

Lišena izvršne vlasti od siječnja 2017. nakon izbijanja političko-financijsklg skandala, institucije Sjeverne Irske su paralizirane, što su iskoristili zastupnici u Westminsteru i u srpnju izglasali amandmane kako bi proširili pravo na pobačaj i omogućili sklapanje istospolnih brakova ukoliko se do ponedjeljka 21. listopada ne oformi nikakva lokalna vlada.

Te su promjene stupile u ponoć u Belfastu.

- OGLAS -

Propisi vezani uz istospolno partnerstvo će se biti gotovi do 31. siječnja, a prvi civilni istospolni brakovi bi se najkasnije trebali početi sklapati 14. veljače 2020., na Valentinovo, kazao je Julian Smith, britanski državni ministar zadužen za Sjevernu Irsku.

Dosadašnji su zakoni bili na snazi zahvaljujući konzervativcima u obje vjerske zajednice Sjeverne Irske – onoj protestantskoj koja zagovara ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu te onoj katoličkoj koja zagovara ujedinjenje s Republikom Irskom, prenosi Hina.

Kako bi izrazili protivljenje promjeni zakona, sjevernoirski zastupnici su se okupili na raspravi u Zakonodavnoj skupštini, ali radi se o simboličkoj gesti jer bez potpore više stranaka nisu se do ponedjeljka mogli izabrati premijer i zamjenik premijera te se nije mogao blokirati niti zakon izglasan i usvojen u Londonu.

Čelnica ultrakonzervativne Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster kazala je da je “danas tužan dan”.

Ispred parlamenta se okupilo oko tristotinjak prosvjednika, zagovornika zabrane abortusa koji su osudili “nedemokratsku i pogrešnu odluku” Londona i koji su “glas najranjivijih – nerođene djece u našem društvu”, ali i aktivista za pravo na izbor koji su skandirali “želimo pravo na izbor i to odmah”.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA