5 C
Sarajevo
27.04.2024

Maestralne uloge koje su obilježile deceniju

Filmski kritičari ističu da nije lako odlučiti se za najbolji performans na velikom platnu, ali da ipak postoje oni koji se ističu u odnosu na kolege i koji svakako znaju da ostave svoje gledaoce bez teksta. Magazin “Time” odabrao je listu najboljih uloga u posljednjih deset godina i glumačke performanse u ovom periodu.

Tilda Svinton u filmu Zovem se ljubav” (2010)

Tilda Svinton oduvijek je bila glumački kameleon. U ovom ostvarenju italijanskog reditelja Luke Gvadanjina ona tumači Emu Reki, majku troje djece u aristokratskoj porodici, koja ipak ne vidi smisao u svom životu i traži sreću u naručju porodičnog kuvara.

- OGLAS -

Denis Lavant u filmu Sveti motori” (2012)

U veoma čudnom, ali i fantastičnom filmu “Sveti motori”, Denis Levant igra gospodina po imenu Oskar koji se vozi limuzinom ulicama Pariza i svaki put kada napusti vozilo, transformiše se u potpuno drugu osobu. Da li je ovo film o glumi ili ima neki drugi smisao, tvorci nikada nisu otkrili. Sam film je često pokretao mnoge polemike, ali sama gluma Lavanta ostala je neprevaziđena.

Itan Hok u filmu Prije ponoći” (2013)

Likovi koji su se upoznali u filmu “Prije svitanja” (1995), ponovo se vidjeli u filmu “Prije sumraka” (2004), u posljednjem dijelu trilogije “Prije ponoći” (2013) konačno su u braku. Itan Hok je ponovo maestralan kao Džesi, nepopravljivi romantik, koji je i dalje ludo zaljubljen u Selin, koju tumači Džuli Delfi, ali sada mora da se suoči sa problemima bračnog života, ali i svojom nemogućnošću da bude dobar otac svom sinu iz prvog braka.

Marion Kotijar u filmu Mračne ulice Menhetna” (2014)

Najuspješnija francuska glumica 21. vijeka u filmu “Mračne ulice Menhetna” igra poljsku imigrantkinju Evu koja 1921. godine stiže u Njujork. Kako bi preživjela u novoj sredini, ona će morati da radi stvari koje su joj se do tada činile nezamislivim. Gledaoci ovog filma prosto osjećaju njen očaj, ali i snagu i izdržljivost. Samo je neko talentovan kao Marion Kotijar mogao efektno da prikaže svu kompleksnost Evinih osjećanja.

Timoti Spol u filmu Gospodin Tarner” (2014)

Britanac Vilijam Tarner jedan je od najslavnijih slikara pejzaža svih vremena. U biografskom filmu o posljednjih 25 godina njegovog života maestralno ga tumači Timoti Spol, koji je za svoju rolu u ovom filmu dobio nagradu na festivalu u Kanu.

Maheršala Ali u filmu Mjesečina” (2016)

“Mjesečina” je nagrađena “Oscarom” za najbolji film, a zasluge za to sigurno pripadaju i Maheršali Aliju, koji je dobio “Oscara” za najbolju mušku sporednu ulogu. On u filmu glumi Huana, dilera droge iz Majamija, koji igrom slučaja postaje mentor jednom dječaku i pomaže mu da se suoči sa svojim problemima u školi i porodici.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA