3.8 C
Sarajevo
26.04.2024

Nastavljene borbe u Siriji uprkos nastojanjima SAD da se poštuje primirje

Kurdski zvaničnici rekli su za Glas Amerike da su borbe nastavljene u selima Anek al Hava, Tal Muhamed, Kirbet Džamu i Mahmudija dok sirijska milicija, koju podržava Turska, pokušava da uđe u Tal Tamr na poziciji sedam kilometara udaljenoj od grada.

“Juče smo se suočili sa žestokim napadima i bilo je puno otpora”, rekao je za Glas Amerike Banas Ziber, komandant SDF-a na terenu. “Izgubili smo neka sela, ali naši drugovi kasnije odbili su napade i napredovali u nekim selima, poput Mahmudija i Kirbet Džamu”.

Ziber kaže da su se borbe kasnije fokusirale na sela Kasmija i Mahmudija, dok su borci SDF-a pokušavali da spreče napredovanje boraca koje podržava Turska. On je rekao da je SDF odlučna da odgovori na napade, obećavajući: “Mi ćemo pobediti i nećemo predati ni metar naše zemlje”.

- OGLAS -

Izveštaji o borbama stižu u trenutku kada zvaničnici SAD govore da nastavljaju da pritiskaju obe strane da obustave borbe i da se drže prekida vatre koji su SAD i Turska dogovorile prošlog meseca. Zvaničnici SAD saopštavaju da je sporazum o prekidu vatre “uglavnom” održava, uprkos učestalim kršenjima.

Državni sekretar SAD Majk Pompeo u petak je rekao da je u telefonskom razgovoru dan ranije sa svojim turskim kolegom, Melvutom Čavašogluom, ponovio poziciju SAD, naglašavajući potrebu da se obe strane pridržavaju sporazuma koji su postigli turski predsednik Tajip Rečep Erdoan i potpredsednik SAD Majk Pens 17. oktobra.

“Sekretar je naglasio našu poziciju zahtevajći da turska vojska, sirijske opozicione snage koje podržava Turska i povlačenje snaga YPG budu u skladu sa izjavom po pitanju bezbedne zone”, kaže se u saopštenju Stejt dipartmenta.

YPG je kurdska komponenta SDF-a i Turska je smatra za terorističku organizaciju. SAD, međutim, ne slažu se sa tom odrednicom i smatraju YPG za ključnog saveznika u borbi borbi protiv takozvane Islamske države.

Turska vojska i njene savezničke sirijske miclicije 9. oktobra započele su vojni upad u severoističnu Siriju protiv SDF-a, nakon što je predsednik SAD prethodno odlučio da povuče trupe SAD iz tog regiona.

Ujedinjene nacije procenjuju da su u operaciji ubijene stotine ljudi i da je raseljeno gotovo 180.000, pre nego što su SAD i Turska postigle spoazum o prekidu vatre.

Lokanli lekari u severoistočnoj Sirji rekli su za Glas Amerike da je 206 civila ubijeno u borbama, dok je 1.086 ranjeno.

“Iako je prekid vatre potpisan između SAD i Turske, kao i između Rusije i Turske, borbe nisu zaustavljene ni za sekund. Naprotiv, napadi su postali žešći i nasilniji”, rekao je Hasen Mi Memed, čelnik bolnice u Tal Tamru.

On je izrazio zabrinutost da bi bolnice u regionu mogle da ostanu bez medicinskih sredstava, kako broj žrtava bude rastao.

- OGLAS -

Pročitajte još

NAJNOVIJEFACE.BA